Kattvinden

KATTVINDEN_OMSLAG_WEB-mini

Bokomslag
Ladda ner tryck 300 dpi / webb 72 dpi

 

Helena_20_10_15-109-2

Helena Öberg och Kristin Lidström
Foto: Mats Lundqvist
Ladda ner tryck 300 dpi webb 72 dpi

 

kattvinden_web

(Bild ur inlagan)

 

KV_19_till-webben

Så mjuk!
(Bild ur inlagan)

 

 

av Helena Öberg och Kristin Lidström

När Manda följer med sin farfar Martin till ett stort, gammalt hus som han fått i uppdrag att sälja, börjar märkliga saker hända. Hon dras in i en kuslig berättelse. Minnen från det förflutna, ensamhet och längtan luckrar upp gränserna mellan de levande och de döda.

Helena Öberg och Kristin Lidström nominerades till Augustpriset 2015 för sin bok Din tur, Adrian. Nu har de tillsammans skapat Kattvinden, en mångbottnad bildroman (på över 350 sidor!) berättad i både spännande text och långa, filmiska bildsekvenser.

Utöver Din tur, Adrian och Kattvinden har Helena Öberg skrivit ett flertal uppmärksammade kapitelböcker för barn t ex Min syster Flygande Flavia, Vendela Blåöga och Viktor Dolores. Hon har också undervisat i kreativt skrivande på Berghs School of Communication och Forsbergs. Kristin Lidström avslutade sin utbildning på HDK 2010 och har därefter snabbt etablerat sig som en av de mest innovativa illustratörerna/grafiska formgivarna i Sverige. Just nu är hon bl.a. aktuell för porträtt och formgivning av de sammanlagt 14 böcker som ges ut för att uppmärksamma de 14 kvinnor som genom åren tilldelats Nobelpriset i litteratur.

Fakta
Titel: Kattvinden
Författare: Helena Öberg
Illustratör: Kristin Lidström
Format: 130 x 190 mm
Omfång: 352 sidor (samt för- och eftersättssidor)
Band: Hårdband, trådhäftad inlaga. Kopparfolierade detaljer på omslagets framsida och rygg.
ISBN: 978-91-983303-7-3
Utgivningsdatum: oktober, 2018
Läsålder: ca 12–15 år


Recensioner
»en sorts sällsam och läkande spökhistoria. […] Det är som om en film börjar. Som om svartvitt blir färg, och som om fantasin får vingar. […] Kattvinden är precis den där tjocka bildromanen som man kan ge till unga tonåringar som tror att de inte tycker om att läsa. Men också till bokslukare som tror att de vet vad det är att läsa. Som jag.« Gunilla Brodej, Expressen (29/10 2018)

»Kattvinden är en mystisk skimrande berättelse där känslorna flödar.[…] också otroligt vacker när den skildrar livet i det fantastiska gamla vackra huset med flödande färger. Det här är en bok som är som att kliva in i en film när man läser.« Viveca Bladh, Kulturnytt (13/11 2018).

»[…] ett praktverk till bildroman, 352 sidor av storartad konst.« Prickiga Paula (11/11 2018)

»Det rika bildmaterialet är som en film med drömsekvenser. En mycket vacker sådan! Helena Öberg och Kristin Lidström Augustnominerades 2015 för Din tur, Adrian. Kattvinden är en ren njutning att läsa och bläddra i. Ett konstverk helt enkelt! Helhetsbetyg: 5 [av 5 möjliga].«  Christina Wedenmark, BTJ-häfte 24, 2018


Intervjuer
Helena Öberg berättar om Kattvinden i P4 Västmanland.
Picturebook Makers – läs intervju med Kristin Lidström om arbetsprocessen bakom bilderna i Din tur, Adrian.

 

KV_41_web3

Vi låg därute och såg upp mot stjärnorna.
(Bild ur inlagan)