Fågeln i mig flyger vart den vill

Fageln-i-mig_OMSLAG_webb

Bokomslag
Ladda ner tryck 300 dpi webb 72 dpi

 

Sara_webb

Sara Lundberg, författare & illustratör
Fotograf: Ola Kjellbye
Ladda ner tryck 300 dpiwebb 72 dpi

av Sara Lundberg

Vad gör man då det känns omöjligt att leva upp till allt som förväntas av en? Vad gör man då den enda människa som förstår en försvinner? Om man befinner sig någonstans i gränslandet mellan barn- och vuxenvarande och bär på en längtan efter något som man själv knappt kan sätta ord på.

År 1910 föddes en flicka i byn Hammerdal i Jämtland, som fick namnet Berta. Hon visste tidigt att hon vill bli konstnär och värjde sig starkt mot de många konventioner som fanns när det gällde arbete, familj och drömmar. Under uppväxten förlorade Berta både sin storasyster och sin djupt älskade mamma i tuberkulos, den svåra lungsjukdom som härjade i Sverige i början av 1900-talet. Kanske var det rädslan för den dödliga smittan som till sist bidrog till pappans beslut att trots allt låta Berta lämna gården i Hammerdal för att studera vidare? Kanske var det hennes alltmer desperata protesthandlingar?

Berta utbildade sig till folkskollärare. Och sina första tjänsteår (1934–45) gjorde hon i Fredrika, ett litet samhälle i Lappland. Men varje ledig stund tecknade och målade hon! Och det var under decenniet i Fredrika som Berta lade grunden för sitt konstnärsskap, där de djupt inkännande porträtten av skolbarn utgör en viktig del.

Fågeln i mig flyger vart den vill är en berättelse om sorg, längtan, kompromisslöshet och fantasins kraft att förändra. Det är en saga byggd på konstnärinnan Berta Hanssons liv; hennes dagboksanteckningar, brev och skisser. Sara Lundberg står för både text och illustrationer i den här drygt hundrasidiga »bildromanen« om flickan från Hammerdal.

Berättelsen följs av ett efterord, skrivet av kulturjournalisten och författaren Alexandra Sundqvist.

Fakta
Titel: Fågeln i mig flyger vart den vill
Författare / illustratör: Sara Lundberg
Efterord: Alexandra Sundqvist
Format: 170 x 210 mm
Omfång: prel. 128 sidor
Band: Hårdband, trådhäftad inlaga
ISBN: 978-91-983303-3-5
Utgivning: 2017-08-10
Läsålder: ca 9–12