Malte Persson

Malte Persson (f. 1976) är författare, kritiker och översättare. Han debuterade med romanen Livet på den här planeten 2002 och har därefter gett ut flera böcker, bland annat den Augustprisnominerade romanen Edelcrantz förbindelser (2008) och Underjorden (2011), en samling sonetter om Stockholms tunnelbana. För en kort tid sedan kom hans femte diktsamling Undergången, som fått lysande kritik – ”Att läsa denna omvända skapelseberättelse är som att ta sig fram med jetdriven farkost genom ett museum för allt” (Dagens Nyheter), ”ett odiskutabelt och högst ovanligt mästerverk” (Sydsvenskan), ”Nästan varenda sida är imponerande” (Expressen).

2012 utkom Resan till världens farligaste land, Malte Perssons första bok för barn. Det är en hisnande äventyrsroman i bilderboksformat, skriven på rim och med suggestiva, myllrande illustrationer av Rui Tenreiro. ”Den som seglar över världens största hav, där vattnet blivit många sjömäns grav, kommer till en mörk och kuslig strand i världens allra farligaste land.” Berättelsen är fylld till brädden av farligheter och en egensinnig språklust, och Malte tilldelades Lennart Hellsing-priset 2013 för sin debut som barnboksförfattare.

Därefter följde Bobo i apskolan: en bildningsroman (2014) – en lekfull, underfundig text om en nyfiken bonoboapa – med illustrationer av Mattias Adolfsson. Den kunskapstörstande apungen Bobo kommer till slut fram till att han vill bli författare, för ”bokstäver är den bästa uppfinningen efter bananen”.

Nu kommer Nalle Havsöga, Malte Perssons tredje bok för barn, en storslagen saga om kraften i en liten, bortglömd nallebjörns tårar. Bilderboken är gjord i nära samarbete med konstnären och illustratören Bill Bragg.

På frågan om vad som särskiljer författandet av litteratur för barn från dikter och romaner riktade till vuxna läsare, svarar Malte:

– Både när jag skriver för barn och för vuxna så skriver jag sådant som jag själv vill läsa. Men barn är en extra rolig och extra svår publik, eftersom de är både fördomsfria och omöjliga att lura. Gillar de något på riktigt så visar de det, och gillar de det inte på riktigt så kommer de inte att låtsas som att de gör det.

Illustration: Kristin Lidström

 

Titlar
Nalle Havsöga (2021)