Sara Lundberg

Sara_Lundberg_web

Sedan Sara Lundberg (f. 1971) fick sitt första bokillustrationsuppdrag i slutet av 1990-talet – Jorden runt, en sångbok av Dan och Gullan Bornemark – har hon medverkat som illustratör/bildberättare i mer än trettio böcker med texter av författare som Åsa Lind, Ulf Stark, Joar Tiberg, Majken Pollack, Stefan Casta, Katarina Kuick och Ylva Karlsson. Hennes bildvärld är målerisk och ofta starkt färg- och symbolmättad. Där finns också ett ovanligt »driv«; drastiska växlingar av perspektiv och olika sorters landskap – både verkliga och drömda – och mycket fart och rörelse. Karaktärerna flyger, springer, cyklar, klättrar! Det är ett nyfiket utforskande av en sammansatt tillvaro. Bilderna består ofta av akvarell och gouache, ibland kollage.

2009 utkom bilderboken Vita streck, i vilken Sara Lundberg för första gången både illustrerade och skrev texten. Boken fick fin kritik och nominerades till Författarförbundets debutantpris Slangbellan. Sedan dess har Sara skapat ytterligare fem egna bilderböcker. Uppföljaren Vita streck och Öjvind innebar ett stort genombrott. Den färgstarka, filosofiska berättelsen om vänskapen mellan den jordbundna Vita och den fladdrigt flygande Öjvind nominerades både till Augustpriset (2011) och Nordiska Rådets Litteraturpris (2013), samt tilldelades utmärkelserna Svensk Bokkonst (2011) och Elsa Beskow-plaketten (2012). Serien om Vita består av fyra böcker. Då Sara Lundberg tilldelades Expressens ungkulturpris Heffaklumpen (2013), var det boken Öjvind och världens ände som uppmärksammades. Den »bildroman« som nu utkommer (augusti, 2017) – Fågeln i mig flyger vart den vill, om konstnärinnan Berta Hanssons uppväxt i en liten, jämtländsk by i början av 1900-talet – är Saras femte och hittills mest omfattande bilderboksverk.

Parallellt med det egna bilderboksskapandet fortsätter Sara att illustrera andra författares texter med stor framgång. För boken Skriv om och om igen tilldelades hon Augustpriset 2009 tillsammans med Ylva Karlsson, Katarina Kuick och Lilian Bäckman. Några år senare (2014) fick även bilderboken Vi springer – en visuellt hisnande upptäcktsfärd med text av Joar Tiberg – en Augustnominering.

*

I slutet av 2017 vann Sara Lundberg Augustpriset 2017 för sin bok Fågeln i mig flyger vart den vill. Ur prismotiveringen: »[…] en livsvacker barnbok om konst och liv, som inspirerar läsare till att våga följa sin egen fågel vart den vill.« Sara Lundberg tilldelades även Snöbollen – Årets svenska bilderbok 2017, och nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för sin berättelse om Berta Hansson.

Hösten 2019 utkom Dyksommar, en bilderbok med text av Sara Stridsberg, som också fick lysande kritik och nominerades till Augustpriset. »Sällan har jag läst en bok med ett så svårt tema som samtidigt givit så mycket hopp och allt detta i ett samarbete där det konstnärliga haft så tydligt företräde.« (Sara Meidell, VK).

Nu utkommer Glömdagen, den första bok sedan Fågeln i mig flyger vart den vill, som Sara Lundberg både skrivit och illustrerat.

– – –

Foto: Ola Kjelbye

Titlar
Glömdagen (2021)
Dyksommar (2019)
Fågeln i mig flyger vart den vill (2017)