Marc Martin

Marc-Martin

 

Marc Martin föddes i Frankrike 1979, men bor sedan barnsben i Melbourne, Australien. Efter sin utbildning i grafisk formgivning på Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) 2001, etablerade han sig snabbt som formgivare och illustratör, främst med olika dagstidningar och tidskrifter som uppdragsgivare. Men trots designstudions många och prestigeladdade uppdrag hade Marc Martin en naggande känsla av att vilja göra något annat … Så han började plugga parallellt med designuppdragen; kurser i samhällsvetenskap, skulptur och möbelformgivning. Och han gav sig själv i uppdrag att skapa en bilderbok, för att utforska ett friare förhållningssätt till illustration och bildberättande.

Boken, som så småningom fick titeln A forest, gav han ut själv 2008 – i budgetversion och liten upplaga. Den spreds långsamt, men fick genomgående fin kritik och några år senare (2012) gav Penguin Books Australia ut den experimentella bilderboken i en mer påkostad version. För den utgåvan av A forest belönades Marc Martin med The Crichton Award 2013.

Sedan dess har ytterligare fyra bilderböcker hunnit utkomma – The Curious Explorer’s Guide to Exotic Animals (2013), Max (2014), En flod (A River, 2015) och Allt (Lots, 2016) – och Marc Martin har beskrivit bilderboksskapandet som sin »first love«. Ett återkommande motiv i böckerna är det lustfyllda utforskandet av olika naturlandskap, myllret av organiska former och färger, kartliknande scenerier … Men i Martins landskap synliggörs också olika hot mot naturen. Det är en hisnande vacker, men sammansatt värld som den lilla silverbåten i En flod färdas igenom.

Originalen gör Marc Martin för hand så långt som möjligt – till exempel använde han blyerts, gouache och kritor i En flod – och bearbetar sedan bilderna digitalt.

Läs mer om Marc Martin här.
Foto: Timothy Herbert

 

Titlar av Marc Martin på svenska
En flod (2016)
Allt (2017)

Intervju
Den brittiska bloggen Picturebook Makers intervjuar Marc Martin om bilderboken Allt (21/2 2017)