Ida-Lovisa Rudolfsson

Ida-Lovisa_Rudolfsson_Ola-Kjelbye
»Stygn för stygn. Det är så jag berättar. Broderiet är ett sätt för mig att tänka, sortera och försöka förstå. I det monotona, långsamma arbetet får tankar tid att falla på plats, fogas samman och bli till något jag inte tänkt på förut. Jag arbetar som textilkonstnär, bor på en stor ö och ser havet som ständigt ändrar utseende från ateljén.« (Ur SvB:s katalog Höstens böcker, 2020.)

Med den egensinniga, broderade sagan Efter stormen debuterar Ida-Lovisa Rudolfsson som bilderboksskapare. Men lusten att berätta – med nål och tråd, gärna på ärvda och lagade lakan – präglar hela hennes konstnärsskap. »Jag syr stora spelplatser, som scenrum, befolkar dem med människor och djur som bara stannat till där tillfälligt på väg någon annanstans. Jag misstänker att de egentligen inte vet vart de är på väg. Jag ger dem möbler, något att hålla sig fast i, pusslar runt med skogen, ordnar omgivningen och nålar fast en farkost som de kan få färdas i. När de nu ska fara, om de kommer iväg.«

*
Ida-Lovisa Rudolfsson är född 1979, uppvuxen i Stenungsund och numera bosatt med sin familj på Orust. Hon är verksam som textilkonstnär sedan 2010, då hon blev färdig med sin masterexamen på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Hennes verk har visats vid ett flertal utställningar i Sverige såväl som internationellt, och hon finns bland annat representerad i Röhsska museets och Nationalmuseums samlingar. I slutet av november 2020 öppnar Konsthallen i Trollhättan en utställning med verk av Ida-Lovisa Rudolfsson, däribland originalen ur Efter stormen.

– – –

Foto: Ola Kjelbye