Bill Bragg

 

Bill Bragg (f. 1976) blev färdig med sin utbildning på Royal College of Art i London 2005 och har sedan dess varit verksam som fri konstnär och illustratör. Han är också en av grundarna till konstnärskollektivet LE GUN. Som illustratör arbetar han framförallt med redaktionella uppdrag, återkommande för The Guardian och New York Times. Han har också illustrerat ett flertal böcker, däribland romaner av Franz Kafka och Herman Melville i samarbete med bokförlaget The Folio Society. Nalle Havsöga är Bill Braggs debut som barnboksillustratör.

– Jag har alltid varit intresserad av litteratur för barn och drömt om att någon gång illustrera en bilderbok. När Malte visade mig texten till Nalle Havsöga visste jag att det var dags. Det var både roligt och utmanande att börja skissa på utformningen av bilderboken, ett helt nytt sorts äventyr för mig.

Bill Bragg skapar vanligtvis sina illustrationer digitalt, men i Nalle Havsöga har han tecknat och målat för hand med blyerts och akvarell.

– Det var roligt att ge fantasin stort utrymme och att leta mig fram till ett handtecknat uttryck, ett arbetssätt som jag inte använt på länge, säger han.

– Jag har tänkt mycket på barns engagerade sätt att läsa bilder och är övertygad om att små barn har förmåga att uppfatta detaljer och tolka stämningar på ett betydligt känsligare och fördomsfriare sätt än de flesta vuxna – och som illustratör är det inspirerande att ha så uppmärksamma mottagare. Jag har själv en femårig dotter, Edith, och att se hennes lustfyllda tecknande och bokslukande, har inspirerat mig till att göra en bilderbok som jag hoppas att hon kommer att gilla.

Foto: Edith Peterson Bragg

 

Titlar
Nalle Havsöga (2021)

Övrigt:
Bill Braggs hemsida