Aktuellt

Svenska Institutet i Paris (2022)

I mitten av oktober utkom Vi går till parken, en unik bilderbok med text av Sara Stridsberg och illustrationer av Beatrice Alemagna. Samtidigt öppnade en stor utställning baserad på boken hos Svenska Institutet i Paris! Utställningen genomfördes i samverkan med Wanås Konst och var en del av SI:s Jubileumsår 2021.»Vissa säger att vi kommer från stjärnorna, att vi blivit till av stjärnstoft,
att vi en gång virvlade in i världen från ingenstans. Vi vet inte.«


Tryck på PLAY-knappen (i filmrutan) och följ med till parken!
Text: Sara Stridsberg | Illustration: Beatrice Alemagna
Teaser: Emmanuel Feliu | Röst: Lenke Mobacker Stridsberg

*

Beatrice Alemagna är uppvuxen i Bologna (Italien), men bor och arbetar i Paris sedan 1996. Hennes vackra, nyskapande bilderböcker är översatta till många olika språk och hon har fått en rad prestigefyllda internationella utmärkelser. Hon är återkommande nominerad till de två största barnlitteraturpriserna: HC Andersen Literature Award (»lilla Nobelpriset«) och Astrid Lindgren Memorial Award / ALMA-priset. Mirando har tidigare givit ut följande titlar av Beatrice Alemagna: Vad är ett barn? (2014), Lilla stora Boubo (2014), De fem Skavankerna (2016) och Sånt som försvinner (2019). Vi går till parken är den första originalproducerade bilderbok vi gjort tillsammans.

Sara Stridsberg är en av våra främsta författare och dramatiker. Just nu är hon aktuell med novellsamlingen Hunter i Huskvarna och den nyskrivna pjäsen Sårad ängel, med urpremiär på Dramaten i februari 2022. I en recension av Hunter i Huskvarna, publicerad i DN för en kort tid sedan (16/9), skrev Jonas Thente: »Sara Stridsbergs enkelhet och poetiska realism går rätt in i hjärtat«. På samma sätt kan hennes texter för barn beskrivas. Dyksommar, med bilder av Sara Lundberg, utkom 2019 och nominerades till Augustpriset samma år. Ur juryns motivering: »Dyksommar lyser av poetiskt precisa ord och bilder. Det är en berörande bok om lek och galenskap, liv och död. […] Mitt i det svåraste är det både lek- och livsbejakande.« Vi går till parken är Sara Stridsbergs tredje bilderbok.

Beatrice Alemagna (foto: Jake Green). Sara Stridsberg (foto: Ola Kjelbye).
Bild nedan: Beatrice Alemagna färdigställer sin stora väggmålning
i Svenska Institutets utställningshall (foto: Elisabeth Millqvist).