Kristin Lidström

Kristin-o-Adrian

 

Kristin Lidström avslutade sin utbildning på HDK 2010 och har därefter snabbt etablerat sig som en av de mest innovativa illustratörerna/grafiska formgivarna i Sverige. Hon mottog Kycklingstipendiet 2013 och nominerades 2014 till både Svenska Designpriset och Kolla. Kristin beskriver sig själv som en tecknare som tack var utbildningen på HDK (Högskolan för design och konsthantverk) också ägnar sig åt grafisk formgivning. Hon är uppvuxen i Tibro (född 1984), men bor och arbetar numera i Göteborg.

– Då jag precis börjat frilansa, hade jag turen att få uppdraget att formge och illustrera Tommy Körbergs memoarer Sjung tills du stupar. För mig var det ett viktigt steg in i bokbranschen och sedan dess har olika bokprojekt avlöst varandra i ett allt högre tempo.

Kristin har bland annat illustrerat och formgivit Bonnier Pockets klassikerserie med omslag till böcker av Sara Lidman, Harry Martinson, Ivar Lo-Johansson och Birgitta Trotzig, liksom en svit omslag till förlaget Novellix. Allra senast har hon gjort porträtt och bokomslag till 14 böcker med texter av de (14) kvinnor som tilldelats Nobelpriset i litteratur.

2013 utkom Det hungriga slottet, en bilderbok för vuxna med text av Isabella Nilsson.”[…] en drastisk och ömsint allegori över samtidens rasande hunger, en produkt av en febrig samhällskropp och livsaptit satt på svältkost. En rimsaga om närhetstörstande människohjärtan som tappat huvudet.” Boken innehåller självlysande illustrationer av Kristin Lidström. ”Varje bild är ett konstverk fullt av detaljer, mönster och skuggor och varje millimeter är färglagd”, skrev Erika Wallman om bilduttrycket i Det hungriga slottet (LitteraturMagazinet, 8/10 2013).

– Det fascinerande med bilderboken som berättarform är den intrikata relationen mellan ord och bild, den mångbottnade berättarstrukturen som liknar filmens och teaterns … Jag inspireras starkt av just film och teater! Det är magi att få befinna sig i ett tillstånd där allting är möjligt, då papperet ännu är tomt och ska fyllas med innehåll …

I bilderboken/grafiska romanen Din tur, Adrian är det bilderna som i ännu högre grad än i Det hungriga slottet bär berättelsen framåt och fördjupar det känslomässiga innehållet. Måleriska, färgstarka motiv varvas med mjuka detaljerade blyertsteckningar. Boken är gjord i ett nära samarbete mellan Kristin Lidström och författaren Helena Öberg.

– Under våren 2014 blev jag tillfrågad av förlaget om att vara medskapare till en skönlitterär bildberättelse om en pojke med lässvårigheter. Då fanns ännu bara en slags idékärna, Helenas ännu löst skissade dramaturgi och tankar om huvudkaraktärerna. Inga detaljer. Inte någon färdig text.

– Som illustratör/grafisk formgivare kommer man vanligtvis in i ett ganska sent skede av en bokproduktion, då det redan finns ett bearbetat och i princip färdigt textmaterial utgå ifrån. Här var det inte så … Vi har istället byggt upp berättelsen tillsammans – i en nära och superintensiv gemensam process. Ordet tillit har varit ett slags nyckelord ändå från första början; både när det gäller arbetssätt och berättelsens kärna. Utan tillit hade ord och bild inte kunnat växa fram på det sätt det slutligen gjorde.

Under hösten 2018 utkommer Kattvinden, en bildroman som också är gjord i ett nära samarbete med Helena Öberg.

Läs mer om Kristin Lidström här.
Foto: Jimmy Eriksson


Titlar
Din tur, Adrian (2015)
Kattvinden (2018)

Intervjuer
Picturebook Makers – Lodonbaserad blogg som presenterar intervjuer med framstående illustratörer från hela världen – uppmärksammar Kristin Lidström i samband med Augustnomineringen av Din tur, Adrian. Lär hela intervjun här!

P4 Skaraborg intervjuar Kristin Lidström om Augustnomineringen och arbetet med  Din tur, Adrian.