Kristin Lidström

Kristin-o-Adrian

*

Kristin Lidström, född 1984 i Tibro, avslutade sin utbildning på HDK 2010 och etablerade sig snabbt som en av de mest innovativa illustratörerna/grafiska formgivarna i Sverige. Hon har beskrivit sig själv som en tecknare som tack vare utbildningen på HDK också ägnar sig åt grafisk formgivning.

– Då jag precis börjat frilansa, hade jag turen att få uppdraget att formge och illustrera Tommy Körbergs memoarer Sjung tills du stupar. För mig var det ett viktigt steg in i bokbranschen och sedan dess har olika bokprojekt avlöst varandra.

Hon har bland annat illustrerat och formgivit Bonnier Pockets klassikerserie med omslag till Sara Lidmans, Harry Martinsons, Ivar Lo-Johanssons och Birgitta Trotzigs romaner, en svit omslag till förlaget Novellix och en unik pocketsamling med verk av de 14 kvinnor som mottagit Nobelpriset i litteratur genom historien som Kristin Lidström både mottog Svensk Bokkonsts utmärkelse och Svenska Designpriset för.

2013 medverkade hon som illustratör i Det hungriga slottet (X-publishing), en bilderbok för vuxna med text av Isabella Nilsson. ”En rimsaga om närhetstörstande människohjärtan som tappat huvudet.” Kristins bilder har sjävlysande ljus. ”Varje bild är ett konstverk fullt av detaljer, mönster och skuggor och varje millimeter är färglagd”, skrev Erika Wallman om bilduttrycket i boken (LitteraturMagazinet, 8/10 2013).

2015 utkom Din tur, Adrian (Mirando, 2015), en grafisk roman om 10-årige Adrian som har svår dyslexi och kämpar med ett växande utanförskap i skolan. Berättelsen kom till i nära samarbete mellan Kristin Lidström, författaren Helena Öberg och Jenny Franke på Mirando. Din tur, Adrian nominerades till Augustpriset 2015.

– Under våren 2014 blev jag tillfrågad av förlaget om att vara medskapare till en skönlitterär bildberättelse om en pojke med lässvårigheter. Då fanns ännu bara en slags idékärna, Helenas ännu löst skissade dramaturgi och tankar om huvudkaraktärerna. Inga detaljer. Inte någon färdig text.

– Som illustratör/grafisk formgivare kommer man vanligtvis in i ett ganska sent skede av en bokproduktion, då det redan finns ett bearbetat och i princip färdigt textmaterial att utgå ifrån. Här var det inte så … Vi har istället byggt upp berättelsen tillsammans – i en nära och superintensiv, gemensam process.

*

*

Samarbetet mellan Kristin Lidström och Helena Öberg har därefter fortsatt med den storslagna bildromanen Kattvinden (Mirando, 2018). Det är en mångbottnad, över 350-sidor lång berättelse, där textsidorna varvas med renodlat bildberättande. Kristin tilldelades Elsa Beskow-plaketten (2019) – ett pris som utdelas till den konstnär som ”framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken” – för sitt bildberättande i Kattvinden. Ur juryns motivering:

”[…] Genom Kristin Lidströms bilder är det som om en film tar vid, svartvit nutid blir till dåtid i färg. Husets historia berättas med poetiska bilder som på pricken fångar tidsandan och 1940-talets elegans. I det rika bildmaterialet finns även konsthistoriska nedslag med referenser och blinkningar till andra konstnärer och med starka symboliska detaljer. Färgstarka bilder flödar över uppslagen, vart och ett som ett konstverk i sig som tillsammans gör läsningen till en stark och oförglömlig upplevelse.”

Läs mer om Kristin Lidström här.
Foto: Jimmy Eriksson


Titlar
Din tur, Adrian (2015)
Kattvinden (2018)

Intervju
Picturebook Makers – intervju med Kristin Lidström i samband med Augustnomineringen av Din tur, Adrian.
Läs hela intervjun här!