JiHyeon Lee

bild_JiHyeon-Lee
»Hon tycker om natthimlens blinkande småstjärnor, de rullande stenarna på botten av bäcken och bladen som dansar i träden. Hon hoppas att inte bara barn, utan även många vuxna ska finna glädje i bilderböcker. Simbassängen är författarens första bilderbok.«.

Så presenteras JiHyeon Lee i originalutgåvan av Simbassängen, som hon började arbeta på under sin utbildningstid på HILLS (Hankuk Illustration School i Seoul, Sydkorea). Hon har beskrivit hur idén till boken tog form då hon för första gången sedan hon var liten, besökte en simbassäng och bestämde sig för att kliva i vattnet – utan att kunna simma. Hon höll sig flytande med hjälp av en stor gummiring och överväldigades av känslan av frihet. Och då hon såg en hastig spegling av sitt ansikte i bassängens oroliga vattenyta (bassängen var fylld av badande, skrikande människor), började hon fantisera om en annan värld under ytan. Ett slags tillstånd av lugn, något obegränsat. Om någon som liknade henne, som kom henne till mötes. Tanken på kontrasten mellan de två världarna – ståhejet ovanför ytan och tystnaden i djupet – blev början på den originella bildberättelsen.

JiHyeon Lee är född 1981 i Seoul, Sydkorea. Hon tog examen från HILLS 2011 och har sedan dess frilansat som illustratör.
Hennes andra bilderbok, Dörren, utkommer i mars 2020.


Titlar
Simbassängen (2016)
Dörren (2020)

Intervjuer
Läs mer om JiHyeon Lee i en fin intervju gjord av Picturebook Makers.