Klara Bartilsson


Klara Bartilsson, född 1993, är utbildad på HDK i Göteborg (2014–2017) och Camberwell College of Arts i London. Hon har också gått fördjupningskursen i bilderboksberättande på HDK (2019). Sedan dess är hon verksam som konstnär, illustratör och mönsterformgivare, eller som hon själv skriver: artist, illustrator and maker of krusidulls. Klaras ”krusiduller” är de färgsprakande och snirkliga motiv som hon skapar för alltifrån textil på metervara till stora väggmålningar. Hon har till exempel gjort en tio meter lång väggmålning av jättelika, rosaröda insekter vid Linnéplatsen i Göteborg, målat stora gulorangea ormar på väggarna hos Port du Soleil (nattklubb i Göteborg), och skapat blommiga, expressiva mönster till klädbutiken Monki. Formerna är organiska och färgerna lyser, hon leker med oväntade detaljer och skruvade perspektiv, bygger egensinniga bildvärldar.

Den fina fingertoppskänslan för krusiduller är tydlig i Expeditionen också, Klara Bartilssons debut som barnboksillustratör. Utifrån Tuvalisa Rangströms humoristiska text om en våghalsig, mycket udda expedition genom en människas inre, målar hon fram hänförande, myllrande landskap som skiftar uppslag för uppslag. Bilderboken inleds med en dekorativ kartbild över upptäcktsresenärernas färd genom människokroppen.


– Det har varit ett äventyr att låta landskapen ta färg och form på uppslagen och att illustrera det lilla resesällskapets olika reaktioner inför de sällsamma platser de färdas genom. När den ena deltagaren sett det hela som en rogivande sällskapsresa, har en annan tvingats utmana sina allra största rädslor.

Foto: Hannele Fernström

 

Titlar
Expeditionen (2021)

Övrigt:
Klara Bartilssons hemsida.