Daniela Stamatiadi

Daniela_mindreformat
Daniela Stamatiadi, född 1972 i Aten, är fri konstnär och en av Greklands mest uppmärksammade och produktiva illustratörer. Hon har gjort bilder till ett hundratal barnböcker, i samarbete med olika författare. »Det var en slump att jag blev illustratör«, säger Daniela. »Efter utbildningen på Konsthögskolan i Aten, behövde jag pengar till en ateljé. En av mina vänner tipsade om en annons; ett litet läromedelsförlag sökte nya illustratörer. Jag skickade en osorterad hög skisser och målningar – och fick ganska snart därefter mitt första uppdrag som barnboksillustratör.« Året därpå erbjöd ett av de större grekiska förlagen (Patakis) henne att illustrera ett manus av författaren/skådespelerskan Zorz Sari. Deras gemensamma bilderbok I polilogou (The Big Talker) som utkom år 2000, blev ett genombrott.

Daniela Stamatiadi arbetar mycket medvetet med olika uttryckssätt och tekniker. I Sabelles röda klänning består t.ex. den bärande delen av bildberättelsen av grafiska teckningar, uppbyggda av tunna tuschlinjer och enstaka, klarröda detaljer. Det är först i slutet av boken – då huvudkaraktären Sabelle mår bättre – som bilden av henne istället är målad i klara färger, det är detaljrikt och hennes ansikte fyller där nästan en hel sida.

Ett annat exempel på Daniela Stamatiadis lustfyllda utforskande av olika illustrationstekniker är bilderboken The Promise (2012), författad av brittiskan Anna Conomos. Berättelsen handlar om de brutala krigshändelser som utspelades i Izmir på 1920-talet. I centrum står den starka vänskapen mellan två sjuåriga flickor, en med grekiska föräldrar och den andra med turkisk bakgrund. Illustrationerna består av gamla arkivbilder – verkliga ansikten – som på olika sätt bearbetats och målats av Daniela. Själv lyfter hon fram The little empty Christmas book (2010) med text av författaren Kyriakos Haritos, som favorit bland de många bilderböcker hon illustrerat. »Jag tycker mycket om texten, det minimalistiska bilduttrycket och att den på många sätt bryter mot alla konventioner om hur en barnbok om julen brukar se ut och vara.«

Daniela Stamatiadi har fått ett flertal priser och utmärkelser för sin illustrationskonst. 2010 tilldelades hon t.ex. Greek IBBY Illustration Award för boken Von Kourabies versus Count Melomakoronis (2010), skriven av Helen Svoronou. Hon har också representerat Grekland vid Salon du Livre i Paris (2012) och hon nominerades 2013 till det prestigefyllda Hans Christian Andersen Illustration Award.

Den 24–27 september besökte hon Bokmässan i Göteborg tillsammans med Marina Michaelido-Kadi. Alexandra Pascalidou medverkade också i samband med presentationen av Sabelles röda klänning på Bokmässan.

Daniela Stamatiadi har besökt Bokmässan i Göteborg vid två tillfällen; då Sabelles röda klänning gavs ut (2015), liksom året därpå då hon och Marina Michaelido-Kadi tilldelades Peter Pan-priset.


Titlar
Sabelles röda klänning (2015)