Helena Öberg

helena-o-adrian-o-hejdi

Helena Öberg, född i Eskilstuna 1966, har skrivit ett flertal uppmärksammade barn- och ungdomsböcker; Viktor Dolores (1994), Vendela Blåöga (2001) och Min syster Flygande Flavia (2005) är några fina exempel. Hon har också undervisat i kreativt skrivande på bl.a. Berghs School of Communication, liksom varit ordförande för Författarcentrum.

För Helena har berättelsen Din tur, Adrian en startpunkt i ett verkligt möte med en pojke som just fått diagnosen dyslexi:

– Han beskrev att varje gång han blev uppmanad att läsa högt eller fick en fråga, var det som om tiden stannade eller som om han sögs in i en sluten bubbla … Jag ville gestalta den där starka känslan av ensamhet och skam och samtidigt beskriva hur pojken finner sin väg vidare, sitt sätt att hantera tillvaron. Det är inte berättelse om en diagnos, utan en gestaltning av en ung människa med allt vad det innebär; rädslor, drömmar, sorg, ilska, längtan …

Samarbetet med Kristin Lidström beskriver Helena som »en sann lycka från första stund och fullständigt jämbördigt mellan ord och bild«. Hon jämför deras arbetssätt med filmskapande snarare än traditionellt bilderboksskapande.

– Vi kände inte varandra innan arbetet startade, Kristin bor i Göteborg och jag i Västerås, och under arbetets gång har vi bara träffats några gånger. Men vi har skickat texter, bilder och musik mellan oss. Berättelsen har sedan vuxit fram successivt – karaktärerna, scenografin, detaljerna – lager på lager.

Unikt med berättelsen om Adrian är också att det är en bilderbok för något äldre barn, från cirka tio år och uppåt. Den gestaltas i bild, med ett minimum av ord.

– Jag hoppas att den ska finna sin väg ut i världen och bli läst, inte bara av barn, utan också av vuxna som kan behöva få syn på och förstå de tysta barnen som ännu inte har språk nog att uttrycka sig själva.

Under hösten 2018 utkommer bildromanen Kattvinden, en berättelse som också är gjord i nära samarbete med Kristin Lidström.

 

Foto: Eva Strindlund


Titlar
Din tur, Adrian (2015)
Kattvinden (2018)

Intervjuer
P4 Västmanland intervjuar Helena Öberg om Augustnomineringen; »En bok som ska inge hopp«
Intervju om Din tur, Adrian i Västerås tidning (11 november 2015)

 

 

 

 


Läs mer om Helena Öberg här.