Clara Dackenberg

pressbild_web_Clara_Dackenberg


Clara Dackenberg föddes 1987 i Umeå, där hon nu efter studier vid HDK i Göteborg och Konstfack i Stockholm, återigen bor. Hon debuterade som bilderboksillustratör 2010 med Nu eller kanske Mu – en kärlekshistoria med text av Johan Gardfors. Den lekfullt filosofiska berättelsen om Nu och Mu fick genomgående fin kritik. Till exempel skrev Elina Druker i SvD: »[…] en lysande bilderboksdebut för såväl Gardfors som Dackenberg, en okonventionell och klok historia om kärlek och vänskap«.

Under utbildningen deltog Clara Dackenberg i Kulturrådets utställning Contemporary Swedish Illustrators på barnboksmässan i Bologna, bland ett trettiotal andra svenska illustratörer. Sverige var »Guest of Honour« vid Bolognamässan det året (2013) och en särskild jurygrupp valde ut de medverkande illustratörerna.

Sedan 2015 är Clara verksam som bildkonstnär och illustratör, med särskild tonvikt på barnkultur. Vid utställningen Sällskap på Galleri Alva i Umeå – som nyligen avslutades (april, 2017) – visade hon träfigurer, teckningar och kollage. Sina egensinniga, färgstarka träfigurer och sitt täljande berättar hon mer om i en intervju i Västerbottens-Kuriren. »Det är någonting med skalan, dockformatet. Figurinen som i sin litenhet på samma gång är monumental och greppbar.«

Clara Dackenbergs humor och alldeles särskilda blick för små små detaljer, präglar också illustrationerna i den nyutkomna bilderboken Oväder, gjord i samarbete med Tuvalisa Rangström.

 

grupp

Träfigurer från Clara Dackenbergs utställning »Sällskap« hos Galleri Alva i Umeå.
Och till höger: del av en illustration ur bilderboken
Oväder.

 

Titlar
Oväder (2017)

Clara Dackenbergs hemsida.