Sara Gimbergsson

sara-gimbergsson_webb

 

Sara Gimbergsson, född 1958 i Västanfors och uppvuxen i Ludvika, debuterade med bilderboken Rally-Pojken får en bebis i slutet av 90-talet. Hon var föräldraledig för andra gången, då hon började skissa på berättelsen om sin äldste sons fantasifigur Rally-Pojken. Tecknandet hade alltid varit ett väldigt viktigt uttryckssätt för henne – »Jag kan nog säga att bilden är mitt första språk, kanske också mitt bästa« – men Sara hade inte tidigare vågat tänka på illustratörsyrket som en möjlighet. Istället studerade hon konsthistoria vid Uppsala universitet och utbildade sig till bildlärare i Umeå. Då Rally-Pojken får en bebis antogs av Eriksson & Lindgren 1999, upplevde hon det som en slags hemkomst: »Då var jag fast!«.

Sedan dess har Sara Gimbergsson illustrerat närmare fyrtio bilderböcker. De flesta är gjorda i samarbete med olika författare (Lena Arro, Katarina von Bredow, Bengt-Erik Engholm, Lilian Edvall, Pernilla Gesén, Ulf Stark m.fl.), men i vissa fall utgår bildberättelserna från Saras egna texter. Ett exempel där Sara både berättar i bild och text är Sova sött, som utkom 2010. Det är en bilderbok om olika djurs ömsinta nattande av sina ungar. Om den skrev SvD:s recensent Lena Kåreland (14/9 2010); Fokus ligger på ögonen, kärleksfullt riktade mot de små som redan blundar. Gimbergsson är en driven illustratör, som med få medel och en skickligt utnyttjad färgskala förmedlar närhet och värme.

Sara Gimbergsson har uppmärksammats med ett flertal utmärkelser för sin bilderbokskonst (bl.a. Göteborgs Stads kulturstipendium 2011) och sedan 2014 ingår hon i Svenska Barnboksakademin.

Titta också in på Saras hemsida!

Foto: Snezana Vucetic Bohm


Titlar
Vad drömde du om? (2015)

Intervju
Intervju med Sara Gimbergsson, Barnens bibliotek.