Författare & Illustratörer

Beatrice Alemagna

Beatrice Alemagna, född 1973 i Bologna, har under de senaste åren fått ett flertal internationella utmärkelser för sina innovativa och ömsinta bilderboksberättelser. Hon bor och arbetar i Paris sedan många år tillbaka. Mirando Bok har givit ut fyra av Beatrice Alemagnas bilderböcker på svenska; Vad är ett barn? (2014), Lilla stora Boubo (2014), De fem skavankerna (2016) och Sånt som försvinner (2019).

Clara Dackenberg

Clara Dackenberg, född 1987 i Umeå, avslutade sina studier på HDK i Göteborg och Konstfack i Stockholm 2015. Hon debuterade som bilderboksillustratör med Nu eller kanske Mu – en kärlekshistoria (2010), med text av Johan Gardfors. Hon är numera bosatt i Katrineholm och verksam som bildkonstnär och illustratör med särskild tonvikt på barnkultur. Oväder, skriven av Tuvalisa Rangström, är Clara Dackenbergs andra bilderbok.

Maria Dek

Maria Dek (född 1989) bor i Białowieza, en stor nationalpark i nordöstra Polen. Hon är utbildad vid University of the Arts i London och Academy of Fine Arts i Warsawa och debuterade 2016 med bilderboken En Forêt. Korsåtvärsarna är den första av hennes böcker som utkommer på svenska.

Sara Gimbergsson

Sara Gimbergsson, född 1958 i Västanfors, debuterade med bilderboken Rally-Pojken får en bebis i slutet av 90-talet. Hon illustrerar både egna och andra författares texter och har numera ett stort antal bilderböcker bakom sig. Sedan 2014 ingår Sara Gimbergsson i Svenska Barnboksakademin. Bilderboken Vad drömde du om?, med text av Solja Krapu-Kallio, utkom 2015.

Marina Michaelidou-Kadi

Marina Michaelidou-Kadi är född 1976 och uppvuxen på Cypern. Sabelles röda klänning – en berättelse om flykt och identitet med illustrationer av Daniela Stamatiadi – är hennes fjärde bilderbok.

Marc Martin

Marc Martin föddes i Frankrike 1979, men bor sedan barnsben utanför Melbourne, Australien. Han är verksam som formgivare och illustratör. 2013 tilldelades han Crichton Award for Children’s Book Illustration. Mirando Bok har givit ut två av Marc Martins bilderböcker på svenska; En flod (2016) och Allt (2017).

Solja Krapu-Kallio

Solja Krapu-Kallio är född 1960 i Konginkangas (Finland). Hon är tvåfaldig svensk mästare i Poetry slam och författare till diktsamlingar, romaner och barnböcker. 2002 tilldelades Solja Krapu-Kallio »Slangbellan« för bästa barn- och ungdomsboksdebut. Hon har också skrivit den kritikerrosade bilderboken Vad drömde du om? (2015).

JiHyeon Lee

JiHyeon Lee (f. 1981) bor i Seoul, Korea. Hennes orginella debutbok Simbassängen – en bilderbok helt utan text, om en bottenlös simbassäng och oväntad vänskap – har hyllats internationellt och givits ut i ett flertal länder.

Jimmy Liao

Jimmy Liao, född 1958 i Taipei (Taiwan), är närmast kultförklarad i sitt hemland och hans många poetiska bildberättelser älskas av både barn och vuxna. Jimmy Liao har nominerats till ALMA-priset ett flertal gånger.

Kristin Lidström

Kristin Lidström (född 1984, uppvuxen i Tibro) avslutade sin utbildning på HDK 2010 och har därefter snabbt etablerat sig som en av de mest innovativa illustratörerna/grafiska formgivarna i Sverige. Tillsammans med författaren Helena Öberg har hon skapat de bildtäta berättelserna Din tur, Adrian (2015) och Kattvinden (2018). Kristin Lidström tilldelades Elsa Beskow-plaketten 2019 för sitt bildberättande i Kattvinden.

Sara Lundberg

Sara Lundberg (f. 1971 i Eskilstuna) har prisats mångfaldigt för sitt egensinniga, måleriska bildberättande. Fågeln i mig flyger vart den vill (2017) är hennes hittills mest omfattande bilderboksverk. Boken tilldelades både Augustpriset 2017 och Snöbollen – Årets svenska bilderbok (2017). Dyksommar, en bilderbok med text av Sara Stridsberg, nominerades till Augustpriset 2019.

Tuvalisa Rangström

Tuvalisa Rangström, född i Stockholm 1972,  är skådespelare och dramatiker. De senaste tjugo åren har hon arbetat på en mängd stads- och länsteatrar i Sverige, gjort radioteater, TV och skrivit operalibretton. Med bilderboken Oväder (2017), illustrerad av Clara Dackenberg, debuterar Tuvalisa Rangström som barnboksförfattare.

Ida-Lovisa Rudolfsson

Ida-Lovisa Rudolfsson är född 1979, uppvuxen i Stenungsund och numera bosatt på Orust. Hon är verksam som textilkonstnär sedan 2010, då hon blev färdig med sin examen på HDK i Göteborg. Hennes verk har visats vid flera utställningar i Sverige såväl som internationellt, och hon finns bland annat representerad i Röhsska museets och Nationalmuseums samlingar. Efter stormen (2020) är hennes debut som bilderboksskapare.

Daniela Stamatiadi

Daniela Stamatiadi, född 1972 i Aten, är en av Greklands främsta illustratörer och hon har skapat ett hundratal bilderböcker tillsammans med olika författare. Utmärkelserna är många, t.ex. representerade hon Grekland vid Salon du Livre i Paris 2012 och nominerades året därpå till H.C. Andersen Illustration Award /IBBY.

Sara Stridsberg

Sara Stridsberg, född 1972, är en av våra allra främsta romanförfattare och dramatiker. Dyksommar, med bilder av Sara Lundberg, är hennes andra bok för barn och den nominerades till Augustpriset 2019.

Helena Öberg

Helena Öberg, född 1966, har skrivit ett flertal uppmärksammade barn- och ungdomsböcker. Viktor Dolores, Vendela Blåöga och Min syster Flygande Flavia är några exempel. Hon är också författare till Din tur, Adrian (grafisk roman nominerad till Augustpriset 2015) och bildromanen Kattvinden (2018).