Oväder

Omslag_Ovader_web

Bokomslag
Ladda ner tryck 300 dpi / webb 72 dpi
(Kontakta förlaget för högupplösta illustrationer ur inlagan.)

 

pressbild_web_Clara_Dackenberg

Clara Dackenberg
Ladda ner tryck 300 dpi / webb 72 dpi

Tuvalisa_webb

Tuvalisa Rangström
Ladda ner tryck 300 dpi webb 72 dpi
Foto: Peter Ågren

 

 

av Tuvalisa Rangström (text)
och Clara Dackenberg (bild)

Tussen tappar sin vante och i skogen blåser det upp till storm. Tussen letar överallt – under stenar och löv, bakom stubbar, i små hålor … – för mitt i stormen kan ju en vante vara väldigt bra att ha! Men skogen är stor och molnen mörknar snabbt. Överallt pågår de små skogsvarelsernas förberedelser inför stormen; dörrar och fönsterluckor ska stängas, paraplyn fällas upp och vänner varnas. Plötsligt faller de första regndropparna!

Berättelsen om Tussen är en bearbetad version av Tuvalisa Rangströms kritikerrosade pjäs för små barn Det lilla ovädret, som spelades på Strindbergs Intima Teater i Stockholm 2014.

Tuvalisa Rangström är skådespelare och dramatiker. Hon har arbetat på en mängd stads- och länsteatrar i Sverige, gjort radioteater, TV och skrivit operalibretton. Med Oväder debuterar Tuvalisa Rangström som bilderboksförfattare.

Bilderna är skapade av Clara Dackenberg, som avslutade sin utbildning på HDK och Konstfack 2015. Hon har tidigare illustrerat bilderboken Nu eller kanske Mu – en kärlekshistoria med text av Johan Gardfors. »[…] en lysande bilderboksdebut för såväl Gardfors som Dackenberg, en okonventionell och klok historia om kärlek och vänskap« (ur SvD:s recension). Oväder är Clara Dackenbergs andra bilderbok.

 

Gigur-ur-Ovader_Dackenberg

Fakta
Titel: Oväder
Författare: Tuvalisa Rangström
Illustratör: Clara Dackenberg
Format: 207 x 227 mm
Omfång: 40 sidor
Band: Hårdband, trådhäftad inlaga,
silverfolierad titel.
ISBN: 978-91-983303-4-2
Utgivningsdatum: 25 april, 2017
Läsålder: ca 3–6 år

 

Recensioner
»Det finns något hemlighetsfullt bakom det som berättas i denna härliga konstnärliga bilderbok. Jag har svårt att föreställa mig det barn som inte skulle fascineras av Oväder. Helhetsbetyg: 5 [av 5 möjliga].« Åsa Österlöf, BTJ-häfte 14:2017.

»Det är två känsliga böcker [Oväder, liksom Matilda Rutas Ninna och stormskolan], konsekvent berättade och illustrerade ur barnets perspektiv. Hösten är skrämmande och stökig, men också spännande och ny. Dackenbergs trassliga yrväder och kringyrande figurer och ting gestaltar oordningen men också det varma lugnet efteråt.« Expressen, 28/9 2017.

»En bilderboksvärld att bli kär i. […] Fantastisk illustration.« ur Vi läser (oktober, 2017)

»En egensinnig bilderboksdebut med poetiska, söta och surrealistiska bilder och en vacker och finstämd text. En bok som ger mersmak och som förhoppningsvis kommer att leda till fler samarbeten!« Tidningen Kulturen, 5/6 2017. 
»En söt berättelse fylld med kärlek till stormen. Jag fullkomligt älskar Clara Dackenbergs illustrationer. Perfekt bok att läsa en riktigt regnig sommardag! Eller tja alla andra dagar också!« Prickiga Paula 12/6 2017.

 

ur-Ovader_Clara-Dackenberg2