Tuvalisa Rangström

 

Tuvalisa Rangström, född i Stockholm 1972, började sitt yrkesliv som skådespelare. Många barn känner igen hennes röst från otaliga animerade figurer i barn TV. Under senare år är hon främst verksam som dramatiker och operalibretist. Just nu är hon dramaturg på Drottningholms Slottsteater och på Folkoperan. Hon arbetar också med en ny helaftonsopera till Vadstena Akademien.

Som författare debuterade Tuvalisa 2017 med bilderboken Oväder, illustrerad av Clara Dackenberg. Nu kommer Expeditionen, en ny skruvad äventyrsbok med bilder av debuterande illustratören Klara Bartilsson.

I Svensk Bokhandels Vårkatalog beskriver Tuvalisa Rangström likheterna mellan teater och bilderbokskonst: »På teatern är varje föreställning unik. Det är ögonblickskonst som ständigt skiftar och ändras. För mig som framförallt skrivit dramatik tidigare är det märkligt familjärt att befinna mig i en illustrerad värld. I en bilderbok är det nya snår som skälver och nya morrhår som darrar varje gång man tittar in. Det är, precis som på teatern, ögonblickskonst där den som läser och den som lyssnar är med och bestämmer hur hårt det blåser när stormen rullar in.«

*

lillaovadret

Bilderboken Oväder är en bearbetad version av Tuvalisa Rangströms kritikerrosade pjäs Det lilla ovädret, som spelades på Strindbergs Intima Teater i Stockholm 2014. Foto: Agnes Myrehed, Strindbergs Intima Teater.

 

Oväder från 2017 och Expeditionen, den nya bilderboken .