Aktuellt

Årets Elsa Beskow-plakett

Hurra och innerligt grattis, Kristin Lidström! Idag tillkännagavs att hon tilldelas Elsa Beskow-plaketten 2019 för sitt enastående bildberättande i Kattvinden, en kuslig och svindlande vacker bildroman skapad i samarbete med författaren Helena Öberg.

 

KristinLidstrom_FOTO Jimmy ErikssonFoto: Jimmy Eriksson

 

Juryns motivering:
»I Kattvinden – illustrerad av Kristin Lidström och med text av Helena Öberg – får vi följa flickan Manda och hennes farfar mäklaren till en stor förfallen villa. Där lever det förflutna kvar; starkare än larmet från det pågående andra världskriget hörs rösterna från två lungsjuka pojkar som ödet fört samman. Genom Kristin Lidströms bilder är det som om en film tar vid, svartvit nutid blir till dåtid i färg. Husets historia berättas med poetiska bilder som på pricken fångar tidsandan och 1940-talets elegans. I det rika bildmaterialet finns även konsthistoriska nedslag med referenser och blinkningar till andra konstnärer och med starka symboliska detaljer. Färgstarka bilder flödar över uppslagen, vart och ett som ett konstverk i sig som tillsammans gör läsningen till en stark och oförglömlig upplevelse.«

*

Priset, som instiftades 1958 och delas ut av Svensk biblioteksförening, syftar till att uppmärksamma illustrationen som konstform och delas årligen ut till den bildkonstnär, »som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken«.

Prisceremonin äger rum den 7 november i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *