Efter stormen

OMSLAG_LOW.RESBokomslag
Ladda ner tryck 300 dpiwebb 72 dpi

 

Ida-Lovisa_Rudolfsson_Ola-Kjelbye

Ida-Lovisa Rudolfsson
Foto: Ola Kjelbye
Ladda ner tryck 300 dpi / webb 72 dpi

 

»Jag har långsamt, stygn för stygn, broderat fram Sams berättelse.
Ett sorts pusselbygge: metodiskt
och intuitivt på samma gång, drömskt men samtidigt djupt förankrat i verkliga skeenden. Skeenden som ibland kräver
att bli fästa med dubbla knutar på ärvda lakan.«

 

_DSC7670_print

 

Ida-Lovisa Rudolfssons debutbok Efter stormen var en av de tre böcker som nominerades till Elsa Beskow-plaketten 2021, ett pris som delas ut av Svensk Biblioteksförening till »den konstnär, som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken.«

 

 

av Ida-Lovisa Rudolfsson

På natten far en storm fram över ön där Sam bor. Havet tjuter och hela huset knakar. Morgonen efter är det tyst. Dörren står på glänt och ett rep, som hon aldrig sett förut, ligger mitt på golvet. När Sam lyfter upp repet slingrar det sig i hennes händer och försöker komma loss. Men kanske vill det henne något?
En broderad saga om tigerlängtan, ett magiskt rep och fantasins kraft att förändra.

Efter stormen är Ida-Lovisa Rudolfssons debut som bilderboksskapare. Hon är utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg och verksam som textilkonstnär sedan 2010. Precis som Sam, flickan i boken, är hon bosatt på en ö (Orust). Hennes bilder är textila kollage, broderade med moulinegarn på gamla lakan och målade med textilfärg.

Just nu pågår en utställning hos Katrineholms konsthall (28/8–9/10 2021) där originalen ur Efter stormen visas. MIssa inte den!

 

_DSC7666_ljusare

 

Fakta
Titel: Efter stormen
Författare/illustratör: Ida-Lovisa Rudolfsson
Format: 235 x 296 mm
Omfång: 40 sidor
Band: Hårdband med röd klotrygg
ISBN: 978-91-985470-3-0
Utgivningsdatum: 14:e september, 2020
Läsålder: ca 3–100 år

 

kraka


Recensioner
»
Med ett visuellt gehör och avstamp i fantasirika, naturlyriska miljöer manar Rudolfsson fram en existentiell berättelse med många bottnar.« Alexandra Sundqvist, DN (15/1 2021).

»[…] en finstämt poetisk berättelse om en huvudperson i tigerdräkt som ger sig ut för att rädda ett störtat flygplan. Det ekar av barnboksklassiker, men är också något helt nytt«
Efter stormen på tredje plats på DN:s »bäst-just-nu-lista«! (7/11 2020).

»Det är symbolmättat och vidöppet för tolkningar […] Som bokkonst är Efter stormen enastående vacker och föredömligt producerad. Helhetsbetyg: 5 [av 5].« Mattias Käck, BTJ-häfte 21, 2020.

»Stitch by stitch she has created a peculiar and dizzingly beautiful picturebook about a winter storm and it’s aftermath. […] An enchanted rope, an enchanted story.« Critic’s choice i NEW SWEDISH BOOKS (Kulturrådet), autumn 2020.

»Redan i sitt magisterarbete 2010 var berättandet framträdande i hennes konst. Debuten som bilderboksskapare är därför logisk, samt mycket lyckad därtill. […] Mystiken är tät och ger förloppet en metafysisk ram.« Peter Grönborg, Barometern (17/10 2020).

»Varje uppslag har broderats på lakansväv och bjuder på stort konsthantverk med vackra blinkningar till Maurice Sendaks Till vildingarnas land […]. Sparsam text som låter stygnen och fantasin flöda fritt« Barnens boktips

»Jag älskar verkligen bilderböcker. Kanske för att när de är riktigt bra så är de som den starkaste konstupplevelse med sin blandning av bild, dikt och fantasi. En sådan bok, som verkligen slog knockout på oss, är Ida-Lovisa Rudolfssons Efter stormen.« Littlelitterarian, 19/9 2020.