Vad drömde du om?

Dromboken_framsida

Bokomslag Vad drömde du om?

 

solja_foto-micke-rutberg_WEBB

Solja Krapu-Kallio (text)
Foto: Micke Rutberg
Ladda ner tryck 300 dpi  / webb 72 dpi

 

sara-gimbergsson_webb

Sara Gimbergsson (illustration)
Foto: Snezana Vucetic Bohm
Ladda ner tryck 300 dpi  / webb 72 dpi

 

dreamy_webb

»Säj mej, hur kan det komma sej att
en kam inte kommer förbi
alla härvor och fnurror och knutar och ludd
som säkert är flera miljoner,
så ditt huvud ser ut som en trasselsudd
av drömmar och bandmakaroner?
«

 

drom_webb

»En gungande stol.
En blommande kjol.
Och hopvikta brev som kramas
i ett pennfodral
i en sjungande sal
– och jag går omkrng i pyjamas.«

av Solja Krapu-Kallio och
Sara Gimbergsson

»Vad drömde du om?«, frågar Li’s mamma och börjar försiktigt kamma ut sin flickas trassliga hår. Li är nyvaken och rufsig. Om en kort stund är det dags att gå till skolan. Men först berättar Li om den underliga, hisnande – ibland skrämmande – dröm hon haft under natten. Hon berättar om ett monster, labyrintiska gångar, en blinkande fyr … Och om hur hon överallt letat efter kompisen Lotta.

Texten är skriven av Solja Krapu-Kallio som 2002 belönades med Slangbellan för bilderboken Jag behöver Lillbrorsan. Hon är också tvåfaldig svensk mästare i Poetry Slam och författare till diktsamlingar och romaner. Hennes originella sätt att skriva – melodiskt och rappt, ibland på rim och med egenuppfunna ord och uttryck som »gnisterbroccolitopp« och »en trasselsudd av drömmar och bandmakaroner« – leder närmast tankarna till Lennart Hellsings språkvärld.

Vad drömde du om? är illustrerad av Sara Gimbergsson, nybliven medlem i Svenska Barnboksakademin. Hon har ett fyrtiotal bilderböcker bakom sig och har fått ett flertal utmärkelser för sitt bildberättande, bland annat Göteborgs Stads kulturstipendium (2011). Bilderna i Vad drömde du om? är gjorda i akvarell, ­gouache och kollageteknik.

Vad drömde du om? har extradetaljer som märkband (i samma färg som Li’s trassliga hår) och ett uppslag med utvikbara sidor, där ett drömlikt landskap breder ut sig.

 

vaddro%cc%88mdeduom_webb

 

Fakta
Titel: Vad drömde du om?
Författare: Solja Krapu-Kallio
Illustratör: Sara Gimbergsson
Format: 220 x 200 mm
Omfång: 44 sidor (intryckta för- och eftersättsblad)
Band: Hårdband, trådhäftad inlaga.
Märkband och ett utvikbart uppslag.
ISBN: 978-91-981396-5-5
Utgivningsdatum: 15 mars, 2015
Läsålder: ca 3–6 år
Se ett smakprov här!

Utmärkelser
Nominerad till Elsa Beskow-plaketten 2016
Nominerad till Norrlands Litteraturpris 2015

Recensioner
»I Solja Krapu-Kallios och Sara Gimbergssons nya bilderbok blir det nyvakna barnets ostyriga hår en ­effektiv bild för nattens drömmar, vilt otyglade och märkligt intrasslade i varandra som drömfragment kan te sig alldeles innan de löses upp i morgonljuset. Med kammen i högsta hugg sitter mamman på sängkanten, frågar och lyssnar medan Lis drömmar flätas till berättelse.« Sanne Näsling, DN (11/5 2015)

»Bildernas fantasifulla val av synvinkel, djärva beskärningar och växlingen mellan närbilder och breda perspektiv får sin motsvarighet i det lekfullt påhittiga som sätter sin prägel på textens ord, böjningar, klanger och rytmer.« Lena Kåreland, SvD (18/4 2015).

»I Vad drömde du om? har Krapu-Kallio hittat en finstämd lyrisk ton som är lika mycket poesi som påhittig rimlek för små och stora barn. En klockren samarbetspartner är Sara Gimbergsson som med sina pastelliga, drömlika bilder fint fångar in och förstärker det poetiska i Solja Krapu-Kallios text.« Elin Axelsson, Folkbladet (1/4 2015).

»Jag hoppas att det här samarbetet mellan Solja Krapu-Kallio och Sara Gimbergsson får en fortsättning eftersom de ömsesidigt så fint har inspirerat varandra i denna barntillvända och psykologiskt laddade drömberättelse om trassel och vänlängtan.« Lena Kjersén Edman, Västerbottens-Kuriren (21/3 2015).

»Med ett vindlande språk skrivet på rimmad vers för denna berättelse oss in i en ständigt skiftande drömlandskap. […] Illustrationerna i mjuka, välstämda färger täcker hela uppslagen och den undflyende drömmens blandning av faror och fantasifulla äventyr fångas med ett dramatiskt och samtidigt poetiskt bildspråk. […] Vad drömde du om? är en berättelse om närhet och vänskap speglad genom drömmen, något som fångas både inkännande och vackert i det fina samspelet mellan text och bild.« Ur BTJ:s omdöme (Boel Peterson, häfte nr 10, 2015).

»Lilla Li berättar sin dröm medan mamma kammar ut hårets tovor, och vi får följa med på ett äventyr precis så böljande och omväxlande som de egna drömmarna kan vara. Resan går på rim, och rytmen sitter precis. Orden ligger inte bara bra i munnen utan harmonierar perfekt med Sara Gimbergssons bildspråk som får ta sådan plats att vissa sidor till och med går att vika ut.« Eva Emmelin, Skånskan.se (9/3 2015).

»Illustrationerna är som drömfragment, romantiska och ljusa, det finns både en klarhet och en abstraktion i detta sätt att fånga ljuset. I ljuset lever både en rytmisering och en varsam disposition, som samspelar genialt med texten. Även texten har en rytmik, som är säregen med en musikalisk klangfärg, orden flödar, både i rim och egna uppfinningar av ord.« Bo Bjelvehammar, Tidningen Kulturen (16/3 2015).