Räkna med havet

OMSLAG_HAVET.indd

Bokomslag
Ladda ner tryck 300 dpi webb 72 dpi

 

Emilia-Ilke_web

Emilia Ilke
Foto: Ida Borg
Ladda ner tryck 300 dpi / webb 72 dpi

 

Siffran 10

 

Siffran 7
Animation: Wilmer Norrby, Wilmerfilmer
(Obs! Höj ljudet och hör havet.)

 

 

av Emilia Ilke

En flundra, två matroser, tre krabbor … En klurig bok för de minsta om siffrorna ett till tio med havet som tema. På några av uppslagen är siffrorna gömda bakom luckor och det är upp till läsaren att leta! Konstnären Emilia Ilkes bilder är naivistiska, målade i mjuka färger och fyllda av lågmäld humor.
Räkna med havet är hennes första barnbok.

 

Foto-Ida-Borg

 

Fakta
Titel: Räkna med havet
Författare/illustratör: Emilia Ilke
Format: 160 x 205 mm
Omfång: 20 sidor
Band: Boardbook med rundade hörn och »hemliga« luckor.
ISBN: 978-91-985470-6-1
Utgivningsdatum: 20 maj, 2021
Läsålder: ca 0-3 år

»Bilderna är meditativa, vilsamma och fantasieggande. […] Hennes humor syns i bilderna av krabborna som håller i varsin liten kaffekopp, människorna som guppar i vågorna med livbojar runt kroppen, vissa av dem med sälliknande ansikten. Det poetiska draget skildras i musslornas samling i sanden och i maneternas sätt att fara runt i havet med trådarna fritt svävande. En njutbar upplevelse för öga och själ. Räkna med havet är en spännande debut! Helhetsbetyg: 4 [av 5].«
Wedenmark, BTJ-häfte 14, 2021.

»Här finns mycket att upptäcka och fantisera kring. Bokens höjdpunkt är de tre kaffedrickande krabborna som bland skarpa kanter och yviga penseldrag lockar till skratt. Det är en fin debut som gör mig nyfiken på Ilkes nästa steg.« Jonna Fries, Kristianstadsbladet (19/6, 2021).

»Ilke, som ju är bildkonstnär, har med sin barnboksdebut skapat en lekfull och estetisk bok som får barnet att upptäcka siffror, antal, mängd, former och mönster – att matematik finns i vardagen, och absolut i en dag vid havet. Allt kan räknas!« Susanne Sandström, Bazar Masarin (2021:01, s. 309–312).

»Den är vacker och lite småbusig med både krabbor som dricker kaffe och gömda siffror. Kul för många barn att ta del av ord som flundra, matroser och maneter. Det krävs dock att den vuxne medläsaren vet vad sakerna heter eftersom boken saknar text. Väntar med spänning på nästa bok av Emilia Ilke.« Bibliotekssatsningen