Fågeln i mig flyger vart den vill

OMSLAG_lowres._FAGEL

Bokomslag
Ladda ner tryck 300 dpi webb 72 dpi

 

Sara_webb

Sara Lundberg, författare & illustratör
Fotograf: Ola Kjellbye
Ladda ner tryck 300 dpiwebb 72 dpi

 

mamma_berta

Berta tecknar (bild ur inlagan)
Illustration: © Sara Lundberg
Ladda ner tryck 300 dpiwebb 72 dpi

 

systrar-low

Systrar (bild ur inlagan)
Illustration: © Sara Lundberg
Ladda ner tryck 300 dpi webb 72 dpi

 

Nu ropar pappa igen.
Ropar mitt namn som är Berta
som rimmar på hjärta.
Jag låtsas inte höra.

Om jag kryper ihop kan jag
se ut som en fågel som sover.
Som den jag gjort av blålera.
Den ska jag ge till mamma.

Eller förresten.
Om jag var en fågel –
kunde jag flyga iväg.
Bort från byn.
Till nåt annat.
Till ett ställe där jag får vara som jag är.
Där ingen ropar på mig hela tiden
eller tycker att jag är löjlig.

 

Snöbollen_original_webb_svart(1)


Vinnare av Snöbollen – årets svenska bilderbok!
Prismotiveringen lyder: Konstnärligt och litterärt övertygande gestaltar Sara Lundberg ur ett levande barnperspektiv hur den jämtländska bonddottern Berta Hansson (1910–1994) redan som ung hittar vägen att själv forma sitt liv, utbilda sig och förverkliga sin längtan att bli konstnär. Fågeln i mig flyger vart den vill visar i sin bildrikedom och generösa, medvetna utformning att bildberättandet är till för alla oavsett ålder och tillhörighet. Boken om Berta Hanssons gryende konstnärskap är av stort värde, såväl konstnärligt som folkbildande och kvinnohistoriskt.

av Sara Lundberg

Vad gör man då det känns omöjligt att leva upp till allt som förväntas av en? Vad gör man då den enda människa som förstår en försvinner? Om man befinner sig någonstans i gränslandet mellan barn- och vuxenvarande och bär på en längtan efter något som man själv knappt kan sätta ord på.

År 1910 föddes en flicka i byn Hammerdal i Jämtland, som fick namnet Berta. Hon visste tidigt att hon vill bli konstnär och värjde sig starkt mot de många konventioner som fanns när det gällde arbete, familj och drömmar. Under uppväxten förlorade Berta både sin storasyster och sin djupt älskade mamma i tuberkulos, den svåra lungsjukdom som härjade i Sverige i början av 1900-talet. Kanske var det rädslan för den dödliga smittan som till sist bidrog till pappans beslut att trots allt låta Berta lämna gården i Hammerdal för att studera vidare? Kanske var det hennes alltmer desperata protesthandlingar?

Berta utbildade sig till folkskollärare. Och sina första tjänsteår (1934–45) gjorde hon i Fredrika, ett litet samhälle i Lappland. Men varje ledig stund tecknade och målade hon! Och det var under decenniet i Fredrika som Berta lade grunden för sitt konstnärsskap, där de djupt inkännande porträtten av skolbarn utgör en viktig del.

Fågeln i mig flyger vart den vill är en berättelse om sorg, längtan, kompromisslöshet och fantasins kraft att förändra. Det är en saga byggd på konstnärinnan Berta Hanssons liv; hennes dagboksanteckningar, brev och skisser. Sara Lundberg står för både text och illustrationer i den här drygt hundrasidiga »bildromanen« om flickan från Hammerdal.

Berättelsen följs av ett efterord, skrivet av kulturjournalisten och författaren Alexandra Sundqvist.

Ett alldeles enastående prisregn har glittrat över Sara Lundberg och Fågeln i mig flyger vart den vill sedan utgivningen hösten 2017. Boken har vunnit både Augustpriset (2017) och Snöbollen – Årets svenska bilderbok (2017), liksom White Raven (The International Youth Library, München) och ett Svensk Bokkonst-diplom. Den har också fått ett flertal prestigefyllda nomineringar: Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018, Nils Holgersson-plaketten och Norrlands litteraturpris.

Fakta
Titel: Fågeln i mig flyger vart den vill
Författare / illustratör: Sara Lundberg
Efterord: Alexandra Sundqvist
Format: 170 x 210 mm
Omfång: prel. 128 sidor
Band: Hårdband, trådhäftad inlaga
ISBN: 978-91-983303-3-5
Utgivning: 2017-08-10
Läsålder: från ca 10 år och uppåt (en »allåldersbok!«)

Årets svenska barn- och ungdomsbok –
vinnare av Augustpriset 2017!
Augustjuryns motivering: »Vad innebär det att ”få följa sina drömmar”? Vad innebär det av uppoffring, arbete och smärta? I Fågeln i mig flyger vart den vill har Sara Lundberg tolkat och speglat konstnären Berta Hanssons (1910–1994) drabbande och enastående livsöde. Resultatet är en livsvacker barnbok om konst och liv, som inspirerar läsare till att våga följa sin egen fågel vart den vill.«

medalj_vinnare_2017_0

 

Recensioner
»en strålande bildroman i många lager […] Mig drabbar den här boken på flera plan. Förutom på det fysiska, estetiska planet där kroppens alla sinnen aktiveras och berusas av intrycken som intagande bok genom sin omsorgsfullt genomarbetade form och sitt ostyriga, friska och berörande berättande. Men det som kommer smygande är också en djupt liggande igenkänning av en kvinnohistoria som jag fick berättad av min egen mor, jämnårig med Berta Hansson: att vara fast i sin klass, sin tid, sin bygd, sina patriarkala mönster, att längta hela livet efter att hitta sitt eget uttryck. […] Sara Lundberg är en alldeles egen, koloristiskt djärv och måleriskt fri aktör inom svensk bilderbok« Ulla Rhedin, Dagens Nyheter (2/11 2017)

»Fågeln i mig flyger vart den vill är (kvinno)historia för de yngsta, men gjort på ett snyggt sätt med hög konstnärlig verkshöjd – aldrig predikande eller styltigt. Illustrationerna är helt otroligt vackra, jag skulle vilja rama in allihop och hänga på väggen. Språket är poetiskt och vackert, full av outtalad sorg och längtan. […] Det här är barnlitteratur i allra högsta klass.« Ida Therén, ETC (23/8 2017).

»Lundbergs uttryck har en stämning och ett ljus som är rätt unikt i bilderbokssverige […] Hennes tidigare bilderböcker om Öjvind, Vita streck och Embla trollband läsaren, men frågan är om hon inte överträffat sig själv nu, när hon vänder sig till lite äldre barn från 10 år.« Gunilla Brodej, Expressen (4/9 2017).

»Att läsa och titta i den här boken är som att vara mitt i arbetet när teckningar och målningar växer fram genom en konstnärs händer och funderingar. […] Sara Lundbergs berättelse om konstnären Berta Hansson känns ända in i märgen.« Viveca Bladh, Kulturnytt (2/11, 2017)

»En konstupplevelse i dubbel bemärkelse bjuds vi här – för utöver illustrationer av allra yttersta klass är den vackra utgåvan inget mindre än en konstnärsbiografi av mest kongenialt slag. […] denna bok bör varken stor eller liten missa.« Sara Meidell, Västerbottens-Kuriren (22/9, 2017)

 

Fageln_web

Magistern (bild ur inlagan)
Illustration: © Sara Lundberg
Ladda ner tryck 300 dpiwebb 72 dpi

forts. Recensioner
»I poetiska bilder och ordalag skildrar hon ett spännande konstnärsliv, ett stycke historia och kvinnohistoria. Bilderna i collageteknik eller gouache är kraftfulla, fantasieggande och tänjer gränserna. […] Fågeln i mig flyger vart den vill är en pärla för alla åldrar! Helhetsbetyg: 5 [av 5 möjliga].« Christina Wedenmark, BTJ-häfte 15:2017.

»Sara Lundbergs illustrationer: det finns liksom inga ord <3 <3 […] en ovanligt vacker bok i allt; omslag, titel, bindning och innehåll.« Prickiga Paula (27/8 2017)

»Det är vackert, drömskt, sorgligt, realistiskt, starkt och befriande.« Jenny Byström, Folkbladet (27/10, 2017)

»Fågeln i mig flyger vart den vill är en allmängiltig berättelse, en bildroman för alla åldrar, som är vacker och rolig, vemodig och optimistisk på samma gång. Det här är en bok som luktar kvalitet lång väg och som har känslan av en tidlös klassiker.« Belinda Graham, Tidningen Kulturen (18/9 2017).

»Lysande om en konstnärsbarndom.[…] Sara Lundberg går helt in i berättandet, detta är det bästa hon hittills gjort. « Susanna Ekström, Opsis Barnkultur 4:2017.