Stjärnenatt

Stjarnenatt_cover_lowres

Bokomslag
Ladda nertryck 300 ppi / webb 72 ppi

 

Jimmy_Liao_stor

Jimmy Liao, författare & illustratör
Ladda nertryck 300 ppi  / webb 72 ppi

 

starrystarry_mindre

»Förr i tiden brukade farfar ofta gå hand i hand med mig genom den mörka skogen. Längst bort i skogen fanns en vacker liten sjö. Farfar brukade ro ut den lilla ekan ut till mitten av sjön och sedan låg vi där och lät vågorna vagga oss.«

 

skolan_liao_mini

»Terminen började och vi fick en ny elev i klassen.
När han skulle presentera sig sade han bara sitt namn.
Sedan vägrade han att säga något mer.«

 

av Jimmy Liao

Hennes föräldrar är så upptagna med sitt och i skolan kan vad som helst hända … Flickan längtar efter sin farfar. Men han är mycket sjuk och kommer snart att dö. Mitt i julaftonsnatten ringer telefonen och alla vaknar. »Om det ändå bara var en mardröm, som gick att vakna upp ur«, tänker flickan. Samma natt börjar snön falla. Flickan ser ut genom fönstret och upptäcker plötsligt en pojke därute, mitt på grannens tak. Han ser så glad ut, småsjunger och tittar upp mot natthimlen och det mjuka snöfallet.

Några dagar senare börjar pojken från taket i flickans klass. Hon känner genast igenom honom, men i skolan är han alldeles tyst. Han pratar inte med någon och ganska snart börjar de andra barnen att reta honom. Flickan ser vad som händer och till sist får hon nog – all hennes ilska väller fram! Hon förvandlas bokstavligen till ett stort, rött monster och tar pojken i försvar.

Efteråt är flickan och pojken oskiljaktiga och de bestämmer sig för att rymma. När de en sen kväll lyckas smita upp på taket till ett förbiilande tåg, blir det början på en magisk färd genom ett stjärngnistrande nattlandskap. De kommer till sist fram till det hus högt uppe i bergen, där flickans farfar tidigare bodde.

Stjärnenatt är skapad av Jimmy Liao, en flerfaldigt prisbelönt bilderboksberättare från Taiwan. Det är en berättelse om sorg och tystnad, modiga val och kärlek. Boken har översatts till ett flertal språk och sålts i stora upplagor. Det finns även en uppmärksammad film baserad på boken.

Fakta
Titel: Stjärnenatt
Författare: Jimmy Liao
Översättare: Anna Gustafsson Chen
Format: 190 x 260 mm
Omfång: 128 sidor
Band: Hårdband, trådhäftad inlaga. Silverfolierade detaljer på omslaget.
ISBN: 978-91-981396-0-0
Utgivning: 25 november, 2013
Läsålder: ca 6–9 år (»allåldersbok«!)

 

Recensioner
»Magiskt välgjorda bilderböcker. […] Hans magiska berättelser, ytterst välgjorda och uttrycksfulla, är ett välkommet tillskott på den svenska bilderboksmarknaden.« Recension skriven av Lena Kåreland, Svenska Dagbladet (23/7 2015).

»Magisk barndomsskildring med en egen fantasifylld logik. […] Illustrationerna dominerar boken allra mest. Färggranna, vackra, förtrollande teckningar för mig helt in i berättelsen. Varje uppslag är enkelt frammejslat men bildar ändå ett konstverk, en egen värld. Betyg: 5/5.« Ur LitteraturMagazinets recension av Stjärnenatt (9/12, 2013). Läs hela recensionen här.

»Jimmy Liao bjuder på en magisk och oerhört rik läsupplevelse med denna skildring om ett barns sorg, ensamhet och väg tillbaka till livsglädjen. […] Handlingen utgår från vardagen som fångas i fantastiska miljöbilder, och samtidigt finns magin hela tiden närvarande. Illustrationerna fängslar med sin variationsrikedom, ömsom dramatiskt laddade och poetiskt vackra.« Ur BTJ:s recension, skriven av Boel Peterson (BTJ-häfte 6, 2014).

»Oförutsägbart och ömsint berättande. […] Berättelserna kretsar kring relationer och möjligheter att överbrygga avstånd. Och dessa drömska relationsdramer upphör inte att fascinera. Det finns en känslighet och ömhet i hans gestaltande av karaktärerna som jag bara älskar. Hans bilder tar ofta ett tydligt avstamp i realismen, men de surrealistiska inslagen smyger sig snart fram.« Mats Kempe recenserar Stjärnenatt i Tidskriften Karavan (1:2014).

TV
Kulturnyheterna/SVT (11/11 2014). En intervju gjord i samband med Jimmy Liaos Sverigebesök 2014.

Intervjuer
»Summoned from a mysterious region«, Picturebook Makers intervjuar Jimmy Liao (del 1).
»Beautiful pictures inspire a story«, Picturebook Makers intervjuar Jimmy Liao (del 2).
»Jimmy Liao vill förstå barnen«, intervju av Elin Viksten/TT.
Intervju med Jimmy Liao (av Mirando Bok).

Filmklipp
Det finns en internationellt uppmärksammad filmatisering av Jimmy Liaos bok Stjärnenatt. Se trailer.

– – –

»Som barn hade han inga böcker. Nu är hans namn synonymt med bilderböcker i Taiwan, och stort i hela Asien. Zandra Thuvessom pratar med den taiwanesiske bilderboksskaparen om hans melankoliska bilder för vuxna och barn – och om varumärket Jimmy Liao.« Läs hela Zandra Thuvessons intervju »Orädd för mörkret« i Tecknaren (2015:4).