Vad är ett barn?

Beatrice Alemagna-SMALL-Ian Scigliuzzi

Beatrice Alemagna, författare och illustratör
(Foto: Ian Scigliuzzi)
Ladda ner tryck 300 ppi / webb 72 ppi

 

beatrice-alemagna-new-books-2

 

 

Lashandledning_omslag

Läshandledning ladda ner en pdf-version!
Övningar och fördjupande frågor. En läshandledning
skriven av Ulrika Wärnlund, förskollärare i Göteborg.
Här laddar du ner pdf-versionen för utskrift.

 

vad-ar-ett-barn_alemagna_webb

»Men varför ska man tänka på det nu?«

av Beatrice Alemagna

Vad är ett barn? är en ömsint och rolig bilderbok om likheter och skillnader människor emellan, om att kunna höra havet i en snäcka, om att växa upp och bli stor. Titelns skenbart enkla fråga väcker överraskande tankar; Vad är ett barn? är en bilderbok att läsa tillsammans ur och fundera högt kring. »Barn har små händer, små fötter och små öron, men det betyder inte att deras tankar är små«, skriver Beatrice Alemagna bland annat.

Boken har ett ovanligt stort format och de färgstarka illustrationerna föreställer barn i olika ögonblickssituationer – en pojke som upptäcker mönstret i en fallande snöflinga, en annan som badar skumbad, får schampo i ögonen och skriker högljutt, en flicka som just somnat och börjat drömma … Bilderna, som är målade i en blandteknink (gouash, krita, kollage), är fyllda av humor och stark medkänsla.

Beatrice Alemagna, född 1973 i Bologna, har under de senaste åren uppmärksammats med ett flertal internationella utmärkelser; Italian Andersen Prize as »Illustrator of the year« (2010), Special mention at the Bologna Ragazzi Award (2006) och Best Book Prize/Taipei Book Exhibition (2006) är några exempel. Hennes bilderbok Vad är ett barn? har översatts till ett flertal språk och sålts i stora upplagor. Både texterna och illustrationerna i Beatrice Alemagnas bilderböcker har en alldeles särskild poetisk ton och hon är återkommande nominerad till Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA-priset) – så även i år (2016).

Fakta
Titel: Vad är ett barn? (Che cos’è un bambino?)
Författare: Beatrice Alemagna
Översättare: Ida Andersen
Format: 240 x 317 mm (stort format!)
Omfång: 36 sidor
Band: hårdband, trådhäftad inlaga.
ISBN: 978-91-981396-2-4
Utgivningsdatum: mars, 2014
Läsålder: ca 3–6 år

Recensioner
»Vad är ett barn?, utgiven på det nystartade bokförlaget Mirando, är något så delikat som en existentiell och livsförstorande historia om vad det är att vara barn. Eller människa, om man så vill. […] Att boken dessutom har ett ovanligt stort format, indikerar att den ska läsas tillsammans. Skapa möten, inbjuda till samtal mellan liten och stor någonting som känns extra angeläget i en tid där sagostunderna vid sängkanten blir allt färre medan läsförståelsen hos de något äldre barnen fortsätter att minska.« Alexandra Sundqvist, Expressen (22/4 2014). Läs hela recensionen här.

»Alemagnas stora bilder för små varelser är både vackra och tankeväckande«. Eva Emmelin, Skanskan.se. Läs mer här

»Beatrice Alemagnas bilderbok Vad är ett barn? är perfekt som högläsningsbok för att skapa dialog mellan vuxna och barn. Både språket och bilderna har en poetisk prägel och det finns en tydlig rytm som ger högläsningen flyt.« aspekt.nu, en recension skriven av Karin Bengtsson (4/4 2014). Läs hela recensionen här.

»Författaren besvarar funderingarna med en öppenhet för vidare tankar och med stor respekt för individen. Betyg 4:5« Erika Wallman, LitteraturMagazinet (16/9 2014). Läs hela recensionen här.

»Vad är ett barn? Är en bok i storformat med en vit sida med en fundering runt vad ett barn kan vara och på andra sidan är det ett porträtt på barnen. Det är barn som är illustrerade med respekt för deras väsen, utan att vara förskönande. Barn som petar i näsan, har stora dubbelhakor, som skriker med stor öppen mun, som lyssnar på snäckor, som funderar,  eller somnar över maten. En spännvidd som ger utrymmet för många olika slags varande. Att inte göra barnen söta eller vackra, utan mer självständiga och egensinniga har vi sett tidigare i den svenska bilderboken hos bland annat Emma Virke, Emma Adbåge och Lisen Adbåge.« Ur Barnboksbildens Vänners recension (Karin Eggert, 6/4, 2014). Läs hela recensionen här.

»Vad är ett barn? är en bok som gör mig varm om hjärtat. Illustrationerna är så härliga, formatet på boken lite extra stor och underbar, storleken på texten perfekt till sagostunder på biblioteket. […] En bok om att få vara barn och om att barn är olika. Att ingen är samma och tur är ju det. Också om att barn och vuxna inte är samma.«
Prickiga Paulas bokblogg  (30/3, 2014). Läs mer här.