Aktuellt

»Fågeln i mig …« blir teater

Sara Lundbergs prisade bok Fågeln i mig flyger vart den vill – om konstnärinnan Berta Hansson och hennes uppväxt i den lilla jämtländska byn Hammerdal början av 1900-talet – blir teater! Det är Estrad Norr i Östersund som producerar, och för manus och regi står Martin Johansson. Premiär våren 2020 (men föreställningen kan redan nu bokas via Estrad Norr).

 

Sara_hemsida

Sara Lundberg. Foto: Ola Kjelbye.

 

Fågeln i mig flyger vart den vill utkom hösten 2017. Boken fick ett enastående mottagande och vann  Augustpriset, »Snöbollen – Årets svenska bilderbok« liksom Svensk Bokkonst, samt nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris, Norrlands litteraturpris och Nils Holgersson-plaketten.

»Fågeln i mig flyger vart den vill« visar i sin bildrikedom och generösa, medvetna utformning att bildberättandet är till för alla oavsett ålder och tillhörighet. Boken om Berta Hanssons gryende konstnärskap är av stort värde, såväl konstnärligt som folkbildande och kvinnohistoriskt. | Ur Snöbollen-juryns motivering.

Vad innebär det att »få följa sina drömmar«? Vad innebär det av uppoffring, arbete och smärta? I »Fågeln i mig flyger vart den vill« har Sara Lundberg tolkat och speglat konstnären Berta Hanssons (1910–1994) drabbande och enastående livsöde. Resultatet är en livsvacker barnbok om konst och liv, som inspirerar läsare till att våga följa sin egen fågel vart den vill. Augustprisjuryns motivering.

 

bildmuseet

Från utställningen Årets svenska bilderbok – Fågeln i mig flyger vart den vill, Bildmuseet i Umeå.
Foto: Mikael Lundgren.

 

–  –  –

Fågeln i mig flyger vart den vill finns i de flesta välsorterade bokhandlar och kan även beställas via nätbokhandeln (t.ex. Bokus eller Adlibris).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *