Aktuellt

Sara Lundbergs prisade »Fågel«

August_02_mindre

Utdelning av Augustpriset »Årets svenska barn- och ungdomsbok« 2017. Foto: Sören Andersson.

–  –  –

Fågeln i mig flyger vart den vill med text och bilder av Sara Lundberg gavs ut i augusti 2017 och har sedan dess prisats på ett alldeles enastående sätt. Boken som skildrar konstnären Berta Hanssons uppväxtår i en liten jämtländsk by i början av 1900-talet, blev både vinnare av både Augustpriset och »Snöbollen – Årets svenska bilderbok«, liksom Svensk Bokkonst och utmärkelsen White Raven (The International Youth Library, München). Boken har också givit Sara Lundberg flera prestigefyllda nomineringar; Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris, Nils Holgersson-plaketten (»utdelas årligen av Svensk biblioteksförening till författaren av föregående års bästa barn- eller ungdomsbok«) och Norrlands litteraturpris.

medalj_vinnare_2017_0


»Fågeln i mig flyger vart den vill« visar i sin bildrikedom och generösa, medvetna utformning att bildberättandet är till för alla oavsett ålder och tillhörighet. Boken om Berta Hanssons gryende konstnärskap är av stort värde, såväl konstnärligt som folkbildande och kvinnohistoriskt. | Ur Snöbollen-juryns motivering.

Vad innebär det att »få följa sina drömmar«? Vad innebär det av uppoffring, arbete och smärta? I »Fågeln i mig flyger vart den vill« har Sara Lundberg tolkat och speglat konstnären Berta Hanssons (1910–1994) drabbande och enastående livsöde. Resultatet är en livsvacker barnbok om konst och liv, som inspirerar läsare till att våga följa sin egen fågel vart den vill. Augustprisjuryns motivering.

 

bildmuseet

Från utställningen Årets svenska bilderbok – Fågeln i mig flyger vart den vill, Bildmuseet i Umeå. Foto: Mikael Lundgren.

–  –  –

Högupplösta bilder och mer information om Fågeln i mig flyger vart den vill hittar du här.

Fågeln i mig flyger vart den vill finns i de flesta välsorterade bokhandlar och kan även beställas via nätbokhandeln (t.ex. Bokus eller Adlibris).

TILL-HOMEPAGE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *