Aktuellt

»Fågeln i mig …« blir teater

DSC_0799

Foto: Sandra Lee Pettersson, Estrad Norr.

 

Sara Lundbergs prisade bildroman Fågeln i mig flyger vart den vill, om konstnären Berta Hansson och hennes uppväxt i den lilla jämtländska byn Hammerdal början av 1900-talet, har dramatiserats! Det är Estrad Norr i Östersund som producerar, och för manus och regi står Martin Johansson. Berta spelas av Anna Maria Engberg.

Premiären ägde rum den 12:e mars, därefter tvingades Estrad Norr tyvärr ta beslut om att ställa in vårens alla föreställningar på grund av Coronavirusets framfart. När verksamheten kan återupptas är ännu oklart.

 

Sara_hemsida

Sara Lundberg. Foto: Ola Kjelbye.

 

Fågeln i mig flyger vart den vill fick ett enastående mottagande när den utkom hösten 2017 och Sara Lundberg vann både Augustpriset och »Snöbollen – Årets svenska bilderbok«, samt nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris, Norrlands litteraturpris och Nils Holgersson-plaketten.

*

»Fågeln i mig flyger vart den vill« visar i sin bildrikedom och generösa, medvetna utformning att bildberättandet är till för alla oavsett ålder och tillhörighet. Boken om Berta Hanssons gryende konstnärskap är av stort värde, såväl konstnärligt som folkbildande och kvinnohistoriskt. | Ur Snöbollen-juryns motivering

Vad innebär det att »få följa sina drömmar«? Vad innebär det av uppoffring, arbete och smärta? I »Fågeln i mig flyger vart den vill« har Sara Lundberg tolkat och speglat konstnären Berta Hanssons (1910–1994) drabbande och enastående livsöde. Resultatet är en livsvacker barnbok om konst och liv, som inspirerar läsare till att våga följa sin egen fågel vart den vill. | Augustprisjuryns motivering

 

bildmuseet

Från utställningen Årets svenska bilderbok – Fågeln i mig flyger vart den vill, Bildmuseet i Umeå.
Foto: Mikael Lundgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *