Simbassängen

POOL-cover_swedish-lowres

Bokomslag
Ladda ner tryck 300 dpiwebb 72 dpi

 

JiHyeon-Lee_lowres

JiHyeon Lee, författare & illustratör
Ladda ner tryck 300 dpi webb 72 dpi

pool_webb

poolen_webb

av JiHyeon Lee

Simbassängen är överfylld av badande, skrikande människor som knuffas och trängs i solvärmen. Vattnet stänker överallt och ljudet är öronbedövande. Pojken med badmössan tvekar, men dyker till sist i han också. Och där, i det svala vattnet under ytan, möter han en helt annan verklighet; en alldels tyst och sällsam värld …

En bilderbok utan text, om en bottenlös simbassäng och nära vänskap.

JiHyeon Lee är verksam som illustratör i Seoul, Sydkorea. Simbassängen, som är hennes debutbok, har hyllats internationellt och snabbt givits ut i ett flertal länder. 2015 tilldelades JiHyeon Lees bildberättelse bl.a. första pris bland årets utgivna barnböcker i USA – Gold Medal Winner, Society of Illustratorsoch hennes original visades vid en utställning på Museum of American Illustration i New York.

 

till-webb

 

Exempel på pressröster då boken utkom i USA:
»En lågmäld hyllning till de vackra, okända djupen.« | The Wall Street Journal
»Ett ordlöst mästerverk, där leken med rymd, proportioner och frånvaron av ljud, skapat en sällsam undervattensvärld strax under vardagens yta.« | Brainpickings.se
»Lees berättelse öppnar ögonen inför de mirakel som då och då skymtar fram mitt i det vardagsgrå, bara man har förmåga till fantasi och blick för naturens under.« | The New York Times, som även listade boken bland »Notable Books of the Year«
»En hänförande fantasi« | NPR (National Public Radio, USA) som även listade boken bland »Best Books of the Year 2015«


Fakta
Titel: Simbassängen
Författare/illustratör: JiHyeon Lee
Översättare: Eunah Kim
Format: 220 x 306 mm
Omfång: 52 sidor
Band: hårdband, trådhäftad inlaga
ISBN: 978-91-983303-0-4
Utgivningsdatum: 20:e september, 2016
Läsålder: ca 3–6 år

Recensioner
»En talande bok utan ord. I vattnet, under ytan, öppnar sig en helt ny värld. Betyg: 5 av 5« Hanna Johansson, LitteraturMagazinet (21/10, 2016).

»[…] ett magiskt undervattensäventyr med många tolkningsmöjligheter.[…] Barnens vänskap fångas på ett ljuvligt sätt i de vackra och konstnärligt spännande bilderna. I slutet tillägnas boken alla som vill simma fritt i världen, en uppmuntran att våga välja sin egen väg och att man kan finna en fantastisk värld vid sidan av den vanliga. Med sitt ordlösa berättade är Simbassängen en bok att njuta av över språk- och åldersgränserna.« Boel Peterson, BTJ-häfte 1:2017.

»JiHyeon Lees bilder för tankarna till Raymond Briggs Snögubben, men ännu viktigare är hur de väcker en upptäckarlusta och en svindlade känsla av oändlighet.« Erika Hallhagen listar Simbassängen bland »höstens [tio] bästa barnböcker« i Svenska Dagbladet (15/10 2016).

»Protagonisten i Simbassängen lämnar den vanliga, ”verkliga” världen och hittar sin vän under ytan, men också en magisk gränslös värld, där massor av underbara och fantastiska varelser lever. […] som ett rymdäventyr, fast i en simbassäng! […] En otroligt stark debut av JiHyeon Lee.« Belinda Graham, Tidningen Kulturen (9/10, 2016).

»Mirando Bok håller på att bli ett av mina absoluta favoritförlag. Detta är ännu en fullträff som både jag och pocketen älskar […] En riktigt stor tumme upp för den här boken med andra ord, som jag tänker passar ett stort spann på 3-9 år.« Bokomaten (7/11, 2016)

»… en underbart vacker, fantasieggande och lite drömsk bildberättelse. […] En fantasieggande historia berättad bara i bilder och öppen för många tolkningar – en bok att sjunka ner i oavsett vilken ålder man har och att sätta sina egna ord på.« Cirkbloggen (9/2 2017)

»… Simbassängen förmedlar den allmänmänskliga längtan att slå sig fri och hänge sig åt fantasin – något som vi alla längtar till oavsett vem och var vi är i livet. Dessa böcker är alltså till för alla oavsett funktionsvariation, kön, ålder eller etnicitet.« Hanna Bergeå, Bokunge.se (14/1 2017)

»… låt barnet välja helt fritt – då kanske ni kommer hem med böcker utan text. Det är lugnt, forskning har visat att de kan vara ännu mer utvecklande för barnets språkutveckling, än böcker med text. Dialogen kring till exempel Simbassängen av JiHyeon Lee (Mirando, 2016) eller den vackra Ankomsten av Shaun Tan (Kabusa, 2010) utmanar barnet.« Åsa Anderberg Strollo, Sydsvenskan (19/3 2017)

»Som med flera böcker utgivna av Mirando bokförlag, så är även Simbassängen ett konstnärligt mästerverk.« Karin Östergren, aspekt.nu (23/2 2017)