Din tur, Adrian

ADRIAN_DIN_TUR_FRAMSIDAwebb

Bokomslag
Ladda ner tryck 300 dpi / webb 72 dpi

 

Helena_20_10_15-109-2

Helena Öberg och Kristin Lidström
Foto: Mats Lundqvist
Ladda ner tryck 300 dpi webb 72 dpi

 

Kristin_Helena

Kristin Lidström, illustratör (t.v.)
Foto: Jimmy Eriksson
Ladda ner tryck 300 dpi webb 72 dpi

Helena Öberg, författare (t.h.)
Foto: Eva Strindlund
Ladda ner tryck 300 dpi webb 72 dpi

 

ur-Din-tur-Adrian2_bild-av-Kristin-Lidstrom_72-dpi

Cirkus (bild ur inlagan)
Illustration: ©Kristin Lidström
Ladda ner tryck 300 dpi webb 72 dpi

 

ur-Din-tur,-Adrian_bild-av-Kristin-Lidstrom_72-dpi

Adrian läser för Hejdi (bild ur inlagan)
Illustration: ©Kristin Lidström
Ladda ner tryck 300 dpi  / webb 72 dpi

 

För högupplösta bildfiler av någon av de blyertstecknade
sidorna, hör av dig till info@mirandobok.se
(de bildfilerna är alltför tunga för att monteras in här).

 

 

av Helena Öberg och Kristin Lidström

Nästan varje dag går 10-årige Adrian till skolan med en klump av oro i magen. Där känner han sig ensam och annorlunda. Och i klassrummet, då läraren ber Adrian läsa högt inför de andra barnen, känns det som om tiden stannar … För att stå ut drömmer Adrian sig långt bort. I fantasin uppträder han på cirkus och klarar vilka akrobatiska luftkonster som helst. Publiken applåderar!

Men det är först när Adrian möter den jättelika varghunden Hejdi, som allt börjar förändras på riktigt. En dag finns hon bara där, följer honom skugglikt på väg hem, efter ännu en svår dag i skolan.

Din tur, Adrian är en stark, 64-sidig bildberättelse om utsatthet, svårfångade stavelser, undflyende textrader och förväntningar som kan vara svåra att leva upp till. Men det är också en skildring av fantasins kraft att förändra och innerlig vänskap.

Boken om Adrian är skapad i nära samarbete mellan författaren Helena Öberg och bildberättaren Kristin Lidström. Helena Öberg har tidigare skrivit ett flertal uppmärksammade kapitelböcker för barn t ex Min syster Flygande Flavia, Vendela Blåöga och Viktor Dolores. Hon har också undervisat i kreativt skrivande på Berghs School of Communication och Forsbergs. Kristin Lidström avslutade sin utbildning på HDK 2010 och har därefter snabbt etablerat sig som en av de mest innovativa illustratörerna/grafiska formgivarna i Sverige. Hon mottog Kycklingstipendiet 2013 och nominerades 2014 till både Svenska Designpriset och Kolla.

Fakta
Titel: Din tur, Adrian
Författare: Helena Öberg
Illustratör: Kristin Lidström
Format: 165 x 225 mm
Omfång: 64 sidor
Band: Hårdband, trådhäftad inlaga.
ISBN: 978-91-981396-7-9
Utgivningsdatum: september, 2015
Läsålder: ca 9–12 år

Utmärkelser
Nominerad till Augustpriset 2015
– Special mention Bologna Ragazzi Award (»Disability«)
– Nominerad till Nils Holgersson-plaketten 2016
– Representerad i White Ravens 2016 – kata­logen över årets bästa barn- och ungdomslitteratur, sammanställd av Internationale Jugendbibliothek i München.

Nominerad till Augustpriset 2015
Augustjuryns motivering: »Adrian har svårt med läsningen och i skolan blir han mobbad. Han flyr bort i fantasier där han är luftakrobat på en cirkus. Men när han träffar hunden Heidi förändras allt. Någon tror på honom, och plötsligt är tillvaron i färg. I Kristin Lidströms och Helena Öbergs mångbottnade seriebok spelar färgen en avgörande roll. Övergången från svartvita serierutor till helsidor i färg speglar Adrians känslor och betonar fantasins kraft. Det suveräna ordlösa berättandet öppnar boken för alla läsare.«

Här kan du höra Åsa Warnqvist läsa juryns motivering!

augustpriset_medalj_nominerad

 

Special mention Bologna Ragazzi Award, 2016
Cathegory: »Disability«
The jury: »Adrian is a little boy with severe reading difficulties, something that affects his relations with others and his view of the world. The book uses two languages – comics and illustration – to convey to great effect the world of a young child whose often unhappy, lonely life contrasts with a powerful imagination that helps him rise above his difficulties and trigger change.«

coccarda_BRAW_disability

 

Recensioner
»Helena Öberg och Kristin Lidströms Augustprisnominerade bildberättelse ”Din tur Adrian” gestaltar effektivt och gripande den utsatthet och det utanförskap som drabbar så många barn som inte håller jämna steg med klassen. Adrian är dyslektiker och mobbad. Hans ensamma liv är både lekfullt och färgglatt och blyertssvårt. Bildberättandet är kongenialt med berättelsen.« Tove Jonstoij, Dagens Nyheter (23/11 2015).

»En helt underbar bok! En explosion i färg och form, teckning och text. Den hade kunat vinna Augustpriset och jag hade blivit så glad!« Yukiko Duke, Gomorron, SVT (8/12 2015)

»En urstarkt berättad, djärv, vacker och experimentell, grafisk roman som vetter mot bilderbok, om dyslexi, utanförskap och kärleken till en hund. Spännande växling mellan livet i svartvitt och i färg.« Ulla Rhedin, DN Bok (18/12 2015)

»Allt är finstämt och respektfullt skildrat, det helgjutna samspelet mellan text och bild lämnar tolkningsföreträde till läsaren. En bok som berör.« Jenny Byström, Bokpratarna (6/12 2015)

»En oemotståndlig bok som håller hög konstnärlig kvalitet« Belinda Graham, Tidningen Kulturen (3/12 2015)

 »Detta är en speciell, vacker, tankeväckande och viktig bok som alla borde läsa och som definitivt borde vara ett inslag i undervisningen på alla skolor.« Kokboktok.nu (6/12 2015)

»Det här är en fantastisk bilderbok för mellanåldern. […] Sällan har det gestaltats så tydligt att trygghet är grunden i all inlärning. Det är ett fint samarbete mellan illustratören och författaren där förstås bilderna dominerar men texten bidrar med ytterligare en dimension. Den här boken fyller helt klart ett tomrum i den svenska utgivningen och blir ett viktigt bidrag.«  bokunge.se (23/11 2015).

»Din tur, Adrian är en bok som knockar mig fullständigt. […] Det här är en bok som alla borde läsa från 8 år och uppåt.« Bokfreak.se

»Jag tycker att det är genialt att berätta historien om Adrian som har svårt med läsningen genom att berätta historien med bilder och enstaka textrader« Boktokig.se (17/11 2015)

Intervjuer
Läs också Picturebook Makers intervju med Kristin Lidström om arbetsprocessen bakom de säregna bilderna i Din tur, Adrian.

Helena Öberg berättar om sitt skrivande och Augustnomineringen av Din tur, Adrian i P4 Västmanland.

»Din tur Adrian är en nästan ordlös bilderbok där fantasi och känslor får ta plats. Nu är den är nominerad till Augustpriset.« GP intervjuar Kristin Lidström. Göteborgs-Posten (15/11 2015)