Aktuellt

Kate Greenaway Shortlist 2021

Sara_hemsida

 

Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg vann både Augustpriset och Snöbollen när den utkom 2017. Nu fortsätter Fågeln att flyga! Den engelska utgåvan är »shortlisted« till Storbritanniens äldsta och mest prestigefyllda barnbokspris Kate Greenaway-medaljen. Den lilla bokförlaget Book Island har givit ut den engelska utgåvan och översättningen är gjord av B J Epstein. Den 18 juni tillkännages vem som vinner årets Kate Greenaway-medalj.

*

»Vad innebär det att få följa sina drömmar? Vad innebär det av uppoffring, arbete och smärta? I Fågeln i mig flyger vart den vill har Sara Lundberg tolkat och speglat konstnären Berta Hanssons (1910–1994) drabbande och enastående livsöde. Resultatet är en livsvacker barnbok om konst och liv, som inspirerar läsare till att våga följa sin egen fågel vart den vill.« (Juryns motivering, Augustpriset 2017.)

»Vinnare av Snöbollen – årets svenska bilderbok! Prismotiveringen lyder: Konstnärligt och litterärt övertygande gestaltar Sara Lundberg ur ett levande barnperspektiv hur den jämtländska bonddottern Berta Hansson (1910–1994) redan som ung hittar vägen att själv forma sitt liv, utbilda sig och förverkliga sin längtan att bli konstnär. Fågeln i mig flyger vart den vill visar i sin bildrikedom och generösa, medvetna utformning att bildberättandet är till för alla oavsett ålder och tillhörighet. Boken om Berta Hanssons gryende konstnärskap är av stort värde, såväl konstnärligt som folkbildande och kvinnohistoriskt.«

 

Fageln_3

Ur Fågeln i mig flyger vart den vill (2017).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *