Aktuellt

»Jag måste få berätta«

Beatrice Alemagna kallar sig inte barnboksförfattare, hon säger att hon gör böcker. Inte heller kallar hon dem barnböcker, för hon har inte en tanke på läsarnas ålder. Allt hon vill är att berätta.

Text och foto: Ulrika Palmcrantz

Beatrice Alemagna

Beatrice Alemagna är född och uppvuxen i Italien, men bor sedan sexton år tillbaka i Paris. Flera av hennes böcker har blivit internationellt prisbelönta, hon är översatt till fjorton språk, och blev tidigare i år även nominerad till det prestigefyllda Alma-priset.

– Jag har vetat ända sedan jag var liten att det var bilderböcker jag ville göra, säger Beatrice, som är född och uppvuxen i Italien, men bor i Paris sedan sexton år tillbaka.

Den »kulturella krisen«, som Beatrice kallar den, i Italien på 90-talet fick henne att flytta till Paris, där man satsade mer på barnkultur och var mer öppen för innovativa böcker.

Nu finns äntligen en av hennes böcker på svenska. Vad är ett barn? är en bok med finurliga tankar om vad det egentligen är att vara barn, illustrerad med stora och expressiva bilder.

– När jag var klar med den boken, den var redan hos förlaget, vaknade jag mitt i natten och kände att nej, jag måste göra om bilderna!

Ofta är det så hon jobbar. Får idéer mitt i natten, eller sent på kvällen när hon ligger i sängen och ska somna.

– Och det konstiga är att jag aldrig har papper och penna till hands då, jag måste alltid treva mig upp i mörkret och få ner idéerna på pränt. Men om jag lade pennan vid sängen skulle det säkert inte komma några idéer …

Beatrice börjar alltid med texten, för henne handlar det om att berätta. Hon minns den svindlande känslan hon hade som liten när hon tittade i böcker, det var som en resa, ett universum man klev in i.

– Om någon säger åt mig att rita en katt, rakt upp och ned, så kan jag inte det. Men om man däremot ber mig rita en katt som hoppar från ett tak, ja, då är det inga problem. Jag behöver en historia att utgå ifrån.

 

ur-vad-ar-ett-barn_beatrice-alemagna

Illustrationer ur Vad är ett barn? © Beatrice Alemagna. Se gärna den fantastiska kortfilm där hon berättar mer om skapandet av bilderboken Vad är ett barn?.

Att kliva in i Beatrice lägenhet nära Place de la République i Paris tionde arrondissement är lite som att kliva in i en av hennes böcker. Hon har målat träd på väggarna (»för att jag ville bo i en skog«), överallt finns bilder och expressiva figurer, dockhuvuden, leksaker. Hon bor här med sin man Emmanuel och deras treåriga dotter Olimpia. På samma våningsplan, dörren intill, har hon sin ateljé.

–Det är praktiskt, när jag lämnat Olimpia på förskolan går jag dit och jobbar. Det är ensamt, men det är också nödvändigt med ensamheten om man ska kunna skapa.

Hon arbetar alltid om sina böcker flera gånger, ibland har hon utställningar där hon ställer ut alla verken, från början till slutet, hela arbetsprocessen. Det tar henne 7–8 månader att bli klar med en bok, och efter det måste hon »rena sig« ett tag, göra annat, innan hon kan sätta igång med nästan.

– Det jag strävar efter i böckerna är enkelheten. Att nå fram till enkelheten utan att det blir simpelt, det är det svåraste. Och jag måste känna något, om jag inte känner själv kan jag inte få andra att känna.

 

ur Lilla stora Boubo

Illustration ur Lilla stora Boubo © Beatrice Alemagna

– Jag utgår ofta från ett fåtal bildidéer, som plötsligt dyker upp i min fantasi och snabbt vill bli »utritade«. När jag har gjort några illustrationer betraktar jag dem och försöker förstå sambanden mellan de olika motiven, försöker ta reda på vilka historier de rymmer. Jag känner mig alltid lätt generad över texterna, tycker att de känns »platta«. Därför förlitar jag mig på bilderna då jag bygger upp mina berättelser. Tecknandet och målandet låter jag ta mer tid än orden. Så ska det vara i en bilderbok, tycker jag. Jag vill att bilderna ska vara mångbottnade och sammanlänkade i varandra. Texterna ska inte förklara bilderna, snarare stödja dess betydelser. Jag ser det som att jag skapar ordmontage utifrån mina målningar.

Sedan intervjun skrevs har även bilderboken Lilla stora Boubo hunnit utkomma. Dessutom är det snart dags för Beatrice Alemagna att besöka Sverige för första gången! Det kommer då bland annat att bli ett stort evenemang på Stockholms stadsbibliotek lördagen den 22:a november. Programmet – som vi kallat Den förunderliga bilderboken – innehåller dels ett publikt boksamtal mellan Beatrice Alemagna, Eva Lindström, Emma Adbåge och Elina Druker, liksom en magisk sagostund, en »berättarteater«, på bibliotekets barnavdelning med Tuvalisa Rangström och Johanna Holmström. Missa inte det!

 

BOOKS IN SWEDISH BY BEATRICE ALEMAGNA

Bilderböckerna Vad är ett barn? och Lilla stora Boubo finns i alla välsorterade bokhandlar, men kan även beställas via nätbokhandeln (t.ex. Bokus eller Adlibris).

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *