Aktuellt

Stormigt högläsningstips!

Håll i hatten! Fäll upp paraplyet och varna alla vänner! Ett högläsningstips inför hösten: Oväder av Tuvalisa Rangström och Clara Dackenberg.

När den här sällsamt stormiga sagan utkom (2017) nominerades den till både Elsa Beskow-plaketten och Förskolebarnens litteraturpris. »Som teater i bokform« beskrevs boken, som allra helst ska läsas högt när det stormar och blåser.

*

»Oväder av Tuvalisa Rangström och Clara Dackenberg (Mirando Bok) är en riktig bilderbokspärla, en lätt absurd berättelse om en borttappad vante och en storm. Texten växlar i tempo mellan poetiskt berättande och tuff dialog, häftiga ljud och nonsensord. Så vid högläsningen får barnen smaka på många olika sorters text. Bilderna skiftar i samma takt från dramatiskt mörker till glatt gult och pastelligt rosa när ovädret och sökandet är över – Oväder är som en teater i bokform! Boken lockar till skratt och har många ingångar, till exempel lek med ord och ljud, eller att prata om färgers valörer och känsla, och passar perfekt att dramatisera.« (Jurygruppen / Förskolebarnens litteraturpris)

»Det finns något hemlighetsfullt bakom det som berättas i denna härliga konstnärliga bilderbok. Jag har svårt att föreställa mig det barn som inte skulle fascineras av Oväder. Helhetsbetyg: 5 [av 5 möjliga].«
Åsa Österlöf, BTJ-häfte 14:2017.

 

Omslag-Ovader

»Ibland måste man själv blåsa bort för att hitta det som är försvunnet«.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *