Aktuellt

Stormigt högläsningstips!

Håll i hatten! Fäll upp paraplyet och varna alla vänner! Den sällsamt stormiga bilderboken »Oväder« – med bilder av Clara Dackenberg och text av Tuvalisa Rangström – nominerades  tidigare till Elsa Beskow-plaketten (ett pris som årligen delas ut av Svensk Biblioteksförening till »den konstnär, som illustrerat föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken«). Nu finns Oväder också bland de böcker som nominerats till Förskolebarnens litteraturpris – och ända fram till den 17:e mars 2019 kan alla förskolebarn rösta.

– – –

»Oväder av Tuvalisa Rangström och Clara Dackenberg (Mirando Bok) är en riktig bilderbokspärla, en lätt absurd berättelse om en borttappad vante och en storm. Texten växlar i tempo mellan poetiskt berättande och tuff dialog, häftiga ljud och nonsensord. Så vid högläsningen får barnen smaka på många olika sorters text. Bilderna skiftar i samma takt från dramatiskt mörker till glatt gult och pastelligt rosa när ovädret och sökandet är över – Oväder är som en teater i bokform! Boken lockar till skratt och har många ingångar, till exempel lek med ord och ljud, eller att prata om färgers valörer och känsla, och passar perfekt att dramatisera.« (Jurygruppen / Förskolebarnens litteraturpris)

 

Omslag-Ovader

»Ibland måste man själv blåsa bort för att hitta det som är försvunnet«.

»Det finns något hemlighetsfullt bakom det som berättas i denna härliga konstnärliga bilderbok. Jag har svårt att föreställa mig det barn som inte skulle fascineras av Oväder. Helhetsbetyg: 5 [av 5 möjliga].«
Åsa Österlöf, BTJ-häfte 14:2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *