De fem skavankerna

Skavankerna_low-framsida

Bokomslag
Ladda ner tryck 300 dpi / webb 72 dpi

 

Beatrice Alemagna-by-Ian Scigliuzzi_72ppi

Beatrice Alemagna, författare och illustratör
(Foto: Ian Scigliuzzi)
Ladda ner tryck 300 ppi / webb 72 ppi

 

skavank_mini

»FILUREN VAR VACKER, VÄLFORMAD
OCH PERFEKT. NÄSAN SATT DÄR DEN SKULLE.
KROPPEN VAR STÅTLIG OCH RAK.
INTE ETT ENDA HÅL I MAGEN OCH
HÅRET VAR VACKERT OCH TJOCKT.«

 

skavank_webb

»MEN! sa den upp- och nervända.,
JAG SER SAKER
SOM ANDRA INTE SER.«

av Beatrice Alemagna

De var fem. Fem riktiga skavanker.
De gjorde aldrig nånting klart och inte hade de lust
att göra så värst mycket heller.

En dag fick de plötsligt besök av en mycket märklig filur …

Bilderboken De fem skavankerna är en humoristisk uppgörelse med alla krav på att passa in och att alltid göra rätt. Boken utsågs till »Årets bilderbok« i Italien 2014.

 

 

Beatrice Alemagna, född 1973 i Bologna, har under de senaste åren uppmärksammats med ett flertal internationella utmärkelser; Italian Andersen Prize »Illustrator of the year« (2010), Special mention at the Bologna Ragazzi Award (2006) och Best Book Prize/Taipei Book Exhibition (2006) är några exempel. Hon har även nominerats till Almapriset ett flertal gånger.

Fler bilderböcker av Beatrice Alemagnas utgivna på Mirando:
Vad är ett barn?
Lilla stora Boubo

Sånt som försvinner

(Filmteasern ovan är gjord av Emmanuel Feliu.)


Fakta
Titel: De fem skavankerna (I cinque malfatti)
Författare/illustratör: Beatrice Alemagna
Översättare: Ida Andersen
Format: 220 x 315 mm
Omfång: 40 sidor
Band: hårdband, trådhäftad inlaga, tryckt med en extra pms-färg (cerise!)
ISBN: 978-91-981396-8-6
Utgivningsdatum: 1 mars, 2016
Läsålder: ca 3–6 år

Utmärkelser
– »Årets bilderbok« i Italien 2014
– Beatrice Alemagna nominerad till ALMA-priset

Recensioner
»En udda bok om vänskap […] En perfekt filur kommer in och kraschar dem fem skavankernas gemyt – hon kräver lösningar, struktur, perfektion. Men hon talar sig blind, för vännerna vill inte ha det som hon eftersträvar, det är nöjda med att vara som de är. Lite lagom kantstötta och upp och ner.« Svenska Dagbladets kritiker Erika Hallhagen listar De fem skavankerna bland »De [tio] bästa barnböckerna 2016« (6/12 2016)

»De fem skavankerna av Beatrice Alemagnas  är en underbar berättelse om fem defekta figurer som möter en perfekt figur. Underbara illustrationer i milda färger och en bok som på ett genialt sätt tar upp frågan om normalitet och om styrkan av att sakna vissa egenskaper men att kunna ge ett annat perspektiv på livet.« Kulturnytt i P4 (12/7 2016)

»en otroligt vacker bok av italienska Beatrice Alemagna. Den handlar om ett gäng ”skavanker” och hur skönt det ändå är, att inte vara helt perfekt. […] Skavankerna har inte tydliga kön eller ursprung, och den blir öppen för tolkning på ett sätt som jag gillar« Ida Therén, Tidskriften ETC (3/5 2016)

»Beatrice Alemagnas underfundiga och viktiga bok får vi lära oss att skavanker inte är hela världen, livet går vidare […]« Bo Bjelvehammar, Tidningen Kulturen (14/5 2016)

»Vilka härliga skavanker Beatrice Alemagna skapat. […] jordnära toner, med vinklar och vrår hos Skavankerna som är vilda urklipp på kritat papper eller tidningsurklipp.« Mia Hansén, Kreativituren (6/6 2016)

»Det sympatiska budskapet om allas verkliga värde presenteras i en kul, annorlunda och njutbar form« Gunnar Åberg, BTJ-häfte 10, 2016