Dyksommar

ORIGINAL_omslag.indd

Bokomslag
Ladda ner tryck 300 dpi webb 72 dpi

 

Sara_Sara_low.res_press

Sara Stridsberg och Sara Lundberg
Foto: Ola Kjelbye
Ladda ner tryck 300 dpi webb 72 dpi

. . .

Fotografens namn ska alltid anges vid publicering.
För fler högupplösta bilder ur boken i samband med recensioner,
välkommen att kontakta förlaget: info@mirandobok.se

. . .

 

Press_DYK_Sara-Lundberg_WEBB

Ladda ner tryck 300 dpiwebb 72 dpi

. . .

White Raven Award 2020
Throughout each year, the language specialists at the International Youth Library select recently published books that they consider especially noteworthy. This »premium label« is given to books of international interest that deserve a wider reception on account of their universal theme and/or their exceptional and often innovative artistic and literary style and design. | Stiftung Internationale Jugendbibliothek

White-Ravens-2020_Logo_EN(2)
Dyksommar_solar-_-till-hemsida

Ibland tar samtalen slut. Sabina försvinner, hon dyker in i en annan värld.
Jag väntar tills hon kommer tillbaka.
Tror du att min pappa kommer snart?”
Hur ska jag kunna veta det? Jag är väl inte synsk heller.”

 

av Sara Stridsberg och Sara Lundberg

En dag är Zoes pappa bara borta. Hon får veta att han har blivit sjuk och måste vara kvar på det stora sjukhuset länge. När hon hälsar på tillsammans med sin mamma säger han att han inte orkar med fler besök. Men Zoe fortsätter att åka dit ändå. Och i väntan på att pappan ska orka möter hon simmerskan Sabina, som blir hennes vän.

Dyksommar är en liten syster till Sara Stridsbergs hyllade roman Beckomberga – ode till min familj (2014). Här finns samma mytomspunna plats, samma huvudkaraktärer och grundberättelse, men det som händer skildras utifrån Zoes, ett litet barns, inre värld och blick. Det är en brännande berättelse om en förälders förlorade livslust och ett barns längtan efter närhet, men också om fantasins och drömmens kraft. Bokens inkännande, färgstarka bilder är gjorda av Sara Lundberg.

 

Dyksommar_i_buss_till-hemsida

 

Fakta
Titel: Dyksommar
Författare: Sara Stridsberg
Illustratör: Sara Lundberg
Format: 245 x 280 mm, bilderbok
Omfång: 40 sidor (inkl. för- och eftersättsblad)
Band: Hårdband med präglad/vitlackerad text på omslaget, samt trådhäftad inlaga
ISBN: 978-91-983303-9-7
Utgivning: augusti, 2019
Rec. datum: 24 augusti, 2019
Läsålder: från ca 4 och uppåt, (allåldersbok)

Nominerad till Augustpriset 2019
Augustjuryns motivering: »Dyksommar lyser av poetiskt precisa ord och bilder. Det är en berörande bok om lek och galenskap, liv och död. I centrum en psykiskt sjuk och suicidal far, och en dotter som försöker förstå det ofattbara: Hur kan man inte vilja leva när jag finns? Men hennes fråga känns inte som en anklagelse utan som en omfamning. Mitt i det svåraste är det både lek- och livsbejakande.«

 

augustmedalj_nominerad_med_text

Recensioner
Dyksommar på första plats när DN:s kritiker listar Årets bästa barn- och ungdomsböcker (14/12  2019)! Ur tidigare DN-recension: »Poetiskt, vackert och odramatiskt om det som kan vara mer skrämmande för vuxna.« DN (6/9 2019)

»Sällan har jag läst en bok med ett så svårt tema som samtidigt givit så mycket hopp och allt detta i ett samarbete där det konstnärliga haft så tydligt företräde.«
Sara Meidell, VK (24/8 2019)

»[…] något av det vackraste, modigaste och mest hoppfulla jag läst på länge. […] Äntligen en bok som rispar i stigmat kring psykisk ohälsa.« Emma Vendelek, Barnboksbildens Vänner (6/9 2019)

»En känslosam skönhetsupplevelse för alla åldrar. Helhetsbetyg: 5 [av 5].« Christina Wedenmark, BTJ-häfte 18, 2019.

»en varm omfamning och konstupplevelse«
Barnens boktips (26/11)

»Det är en vacker bok, där leken och rörelsen i barnets värld finns med, även i en värld och en situation som handlar om något så svårt. […] För barn finns det mycket att utforska i bilderna, som visuellt skildrar det som sker med få men väl valda detaljer. Här syns också tidens gång, från de inledande vinterbilderna till en färgsprakande sommar.« Jenny Wickberg, Dagens ETC  (24/8 2019).

»Det är viktigt att barnböcker får öppna upp för det svåra i livet och Dyksommar är alla gånger förtjänt av sin Augustnominering. Betyg 5 [av 5].« Cecillia Alstermark, Kommunalarbetaren (24/10)

»[…] också en fin och fördomsfri skildring av vänskap. Och framför allt är den inte skrämmande, trots att ämnet den behandlar ofta är det.« Therese Bohman, Expressen (4/11 2019)

»[…] det lyckade samspelet mellan den sparsmakade texten där barnperspektivet är genomgående och de inkännande och perspektivrika illustrationerna som skickligt fångar relationen, eller den bristande relationen, mellan vuxna och barn.«
Lena Kåreland, Opsis Barnkultur (4:2019).


Intervjuer
»Ljus berättelse om en pappa på psyket« | Sara Lundberg om arbetet med Dyksommar, intervju av Erika Josefsson, TT Kultur (bl.a. publicerad i SvD 13/8 2019).

»Stora och omvälvande frågor ryms i Sara Stridsberg och Sara Lundbergs barnbok Dyksommar.« | Sveriges Radio, Kulturnytt i P1 (19/8 2019).