Sånt som försvinner

cover_Alemagna

Bokomslag
Ladda ner tryck 300 dpi / webb 72 dpi

 

Beatrice-Alemagna_web

Beatrice Alemagna
Ladda ner tryck 300 dpi webb 72 dpi

 

 

fagel3

 

Film av Emmanuel Feliu

av Beatrice Alemagna

Det finns många saker i livet som försvinner.
Som förvandlas, som kommer och går.
Men en sak förändras aldrig!

Sånt som försvinner är en sinnrikt konstruerad bilderbok om de knappt märkbara, vardagliga ögonblick som hela tiden kommer och går. Ett skrubbsår läker, man somnar och vaknar, en liten fågel fladdrar förbi, mjölktanden lossnar, höstbladen faller … Men mitt i allt det föränderliga finns något som aldrig går över: på bokens sista bilduppslag omsluts barnet av en stor, varmröd föräldrafamn, och i den stunden av närhet är det som om tiden stannar.

Beatrice Alemagna har under de senaste åren fått ett flertal internationella utmärkelser för sina innovativa, färgstarka bilderböcker. Mirando har tidigare givit ut Vad är ett barn?, Lilla stora Boubo och De fem skavankerna.


Fakta
Titel: Sånt som försvinner
Författare/illustratör: Beatrice Alemagna
Översättare: Elin Svahn
Format: 179 x 245 mm, bilderbok
Omfång: 70 sidor (inkl. för-/eftersättsblad, samt ”frostade” ark)
Band: Hårdband, tryckt med en extra Pantonefärg, och mellan varje uppslag: halvt genomskinliga, illustrerade ark.
ISBN: 978-91-985470-0-9
Utgivningsdatum: 2o september, 2019
Läsålder: ca 0-3 år (och uppåt!)

 

web.alemagna

web.alemagna3

 

Recensioner
»Kring förundran kretsar italienska bilderboksskaparen Beatrice Alemagnas färgsprakande närstudie av de små tingens rörelse. Boken är en hyllning till de vardagliga, knappt märkbara ögonblicken och deras skiftningar – liksom till bilderbokens möjligheter och många lager.« DN (29/11, 2019)

»Det är lekfullt, hoppfullt och humoristiskt om vartannat. […] Bilderna, som är målade i naivistisk stil med kraftfulla penseldrag och kritstreck i varma täckande färger, fångar karaktärerna i ömsinta porträtt. Sånt som försvinner är skojig och charmfull läsning med trygg värme om känslor och existentiella funderingar. Helhetsbetyg: 5 [av 5].«
Boel Peterson, BTJ-häfte 23, 2019.

»En konstupplevelse för alla sinnen.« Hufvudstadsbladet (1/12, 2019)

»vacker och sinnlig bokupplevelse, för de yngsta och uppåt, som inspirerar till samtal om olika känslor. Helhetsbetyg: 4 [av 5]« Cecilia Alstermark, Kommunalarbetaren (13/11, 2019).

»Äntligen en ny bilderbok av Beatrice Alemagna, finurligt, fullt av tankar och känslor. Om det som kommer och går. Tårar, löv, såpbubblor, löss, rädslor. […] ta med barnen till bibblan och låna Sånt som försvinner! Ni kommer prata, fundera, börja rita och läsa boken igen, igen och igen.«
Prickiga Paula (1/11, 2019).

»Text och bild samspelar  på ett självklart, nästintill sömlöst sätt. […] Det är svårt att låta bli att bli berörd av texten, oavsett om man är barn eller vuxen.« Barnboksbloggen  (25/10)

»Det är så utsökt gjort och Alemagna har verkligen tagit vara på bokformatet som sådant. Varannan sida är transparent och beroende på om det transparenta bladet ligger till höger eller vänster i uppslaget så förändras bildens betydelse. Fick på riktigt rysningar i kroppen när jag läste boken för första gången. […] Och trösterikt nog så finns det en sak som aldrig försvinner. Den saken skildras inte i ord, bara i bild. I omfamningen, i värmen, i Alemagnas karakteristiska självlysande neonfärger.«
Blogg Emma Håkansson (25/10)

»Underbar, vacker & tänkvärd! Betyg: 5 [av 5].«
Jenniesboklista (27/10)