Glömdagen

Bokomslag
Ladda ner tryck 300 dpiwebb 72 dpi

 

Sara Lundberg, författare & illustratör
Fotograf: Ola Kjellbye
Ladda ner tryck 300 dpiwebb 72 dpi

 

Vakna! säger mamma.
(Bilden är en del av bokens första uppslag.)

 

av Sara Lundberg

”Skynda dig!” säger Noas mamma. Noa ska på kalas, men först gäller det att hitta en present att ta med. Noa och mamma springer ner på stan. Men ingenting blir som de tänkt sig …

Glömdagen är en underfundig vardagsskildring som många kommer att känna igen sig i. Det är färgstarkt, fartfyllt och djupt inkännande på samma gång. Och i slutet av boken, som en present, följer en bihistoria.

Sara Lundberg är en av våra främsta bilderboksskapare. Hon vann både Augustpriset och Snöbollen – årets bilderbok för sin bildroman Fågeln i mig flyger vart den vill när den utkom 2017. Även Dyksommar (2019), gjord i samarbete med Sara Stridsberg, kritikerrosades och nominerades till Augustpriset. Glömdagen är Sara Lundbergs första egna bilderbok sedan Fågeln i mig flyger vart den vill.


Fakta
Titel: Glömdagen
Författare/illustratör: Sara Lundberg
Format: 232 x 290 mm
Omfång: 48 sidor
Band: Hårdband, trådhäftad inlaga
(papper s. 1-40: Galerie Art Silk,
papper s. 41-48: Amber Graphic).
Högblankt omslag, råskurna pärmar.
ISBN: 978-91-985470-4-7
Utgivningsdatum: 10 juni, 2021
Läsålder: ca 3–6 år

 

 

Recensioner
»[…] en helgjuten bilderbok.«
Emma Holm, DN (23/10)

»Hennes senaste bok – Glömdagen – är riktad till en yngre läsekrets, men är en fullträff även för de vuxna. Betyg: 5 av 5.« Viveca Bladh, Kulturnytt, Sveriges Radio (30/8 -21).

»Färgstark bilderbokskonst om en alldeles vanlig dag […] Realism när den är som vackrast.« DN:s bäst-just-nu-lista (4/9).

»Glömdagen håller samma höga konstnärliga nivå som hennes böcker brukar, med bilder man vill återvända till. De är som vanligt expressiva, färgstarka men behagliga och fulla av detaljer att känna igen: Duplo, betonglejon på en gata i stan och Ballerinakex till kaffet. Och inte minst fångar de perfekt stämningen av trång och stressig lördag i city eller den obekväma tystnaden runt ett fikabord där ingen riktigt vill befinna sig.« Therese Bohman, Expressen (27/9).

»Med Glömdagen har hon gjort en bilderbok för yngre barn, där de själfulla och färgrika bilderna får ta plats och ibland tala för sig själva. […] En vacker och träffande bok om det vardagliga som både vuxna och barn kan känna igen sig i. Betyg: 5 [av 5].« Cecilia Alstermark, Kommunalarbetaren (17/8-21).

»Den finurliga och kärleksfulla vardagsskildringen får extra lyskraft av de färgstarka bilderna.«
Elin Swedenmark, TT – Elva tips för barnens bokhöst

»En stressad förälder, ett barn som hänger med. Bildvärlden är färgstark och inbjudande. […] Trots att de glömmer saker på vägen är läsaren trygg med att mammans fokus ändå är på Noa. Honom glömmer hon inte. […] En serieliknande kavalkad i blandteknik ligger som en spännande fortsättning i denna mästerliga bilderbok. Helhetsbetyg: 5 [av 5].«
Christina Wedenmark, BTJ-häfte 15, 2021.

»Konsten att nå barn med ett konstnärligt intryck av en viss tyngd och betydelse är intressant att studera och det kan man också göra genom två böcker av Sara Lundberg jag tagit del av: den rörande historien om en liten pojke som glömmer allting den dag han skall köpa en födelsedagspresent tillsammans med sin mamma, Glömdagen, liksom den flerraldigt prisbelönade Fågeln i mig flyger vart den vill […] Det är böcker man känner att det är en fröjd att ge bort till de unga liv man har omkring sig.«  Kjerstin Norén, Alba.nu (28/9).

»Mina förväntningar på Sara Lundberg är höga efter tidigare böcker som Augustprisbelönade Fågeln i mig flyger vart den vill (Mirando, 2017), Dyksommar (Mirando, 2019) och böckerna om Vita Streck och Öjvind (Alfabeta), ändå infrias de helt med Glömdagen.« Susanna Ekström, Opsis Barnkultur, nr 3:2021.