Räventyr

Bokomslag
Ladda ner tryck 300 dpi / webb 72 dpi

Malte Persson
Illustration: Kristin Lidström
Ladda ner tryck 300 dpi / webb 72 dpi

 

Kristin Lidström
Foto: Jimmy  Eriksson
Ladda ner tryck 300 dpi webb 72 dpi

 

 

 

 

 

av Malte Persson och Kristin Lidström

Då skymningen faller över skogen vaknar räven och ger sig ut
i natten. En kittlande färd börjar:

Svansen är röd och natten är lång –
räven och natten är fulla av språng,
natten och räven är fulla av smyg …
Räven är slug och aldrig blyg,
full av smyg och språng och spring,
rädd för nästan ingenting …

Hela natten, tills det gryr
varar rävens räventyr!

Följ med på ett bilderboksäventyr fyllt av listiga rävrim
och drömlika landskap!

*

Malte Persson är författare, kritiker och översättare. För sin första barnbok, Resan till världens farligaste land (2012), tilldelades han Lennart Hellsing-priset. Nalle Havsöga (2021) och Räventyr är minst lika underfundiga och mästerligt skrivna på rim.

Kristin Lidström är årets mottagare av Ottila Aldelborg-priset!
I juryns motivering står det bland annat om det  »förunderligt självlysande ljus« som kännetecknar hennes bildvärld.
De skriver också om färgmättnaden och den fina känslan för mönster och detaljer. Räventyr är den första bok för barn/unga som Kristin Lidström illustrerar sedan Kattvinden (2018).Fakta
Titel: Räventyr
Författare: Malte Persson
Illustratör: Kristin Lidström
Format (inlagans mått): 207 x 227 mm
Omfång: 32 sidor inkl FoE
Band: Hårdband med cirkelrund stansning
på framsidan, trådhäftad inlaga.
ISBN: 978-91-985470-9-2
Utgivningsdatum: april, 2022
Läsålder: ca 3–6 år


Recensioner

»stolt och egensinnigt vildsint […] en bländande vacker bilderbok« Lotta Olsson, DN (14/5 2022)

»I Räventyr finns ingen ängslig anpassning till någon förmodad kunskapsnivå, bara en stor kärlek till ordens inneboende kraft och musikalitet. Det är oändligt befriande; den rimmade textens styrka är ju att barn sällan hakar upp sig på okända ord i den. […] Den musikaliska texten spelar mot Kristin Lidströms raffinerade, dynamiska bilder som tillför ytterligare dimensioner till texten. Hon låter ett vackert skymningsljus sänka sig över skogen, en detaljrikt återgiven skog som vibrerar av liv och rörelse. […] en oerhört fin bilderbok, där text och bild i lika hög grad är innovativa.« Yukiko Duke, Expressen (7/5 2022)

»Och leks gör det, med rytm och med rim, med betydelser och undertext, i ett språk som för läsaren (både högläsaren och lyssnarläsaren) ut i en vild och storslagen värld. Där rävar lever. Kristin Lidström har målat samma värld i suggestiva bilder som vecklar ut sig över sidorna, med rötter i nordiska sagotraditioner. […] en bok att bli alldeles förälskad i.«
Jenny Aschenbrenner, Dagens ETC (9/5 2022)

»vårens vackraste bilderbok« Barnens boktips (juni, 2022)

»Slug och snabb från första raden«
Henrik Johansson, SvD (7/6 2022)

»Räventyr är en bok om frihetslängtan och den spänning som ett (r)äventyr erbjuder. […] det är mycket svårt att slita blicken från Lindströms suggestiva konst som levereras upp­slag efter uppslag. Lika svårt är det att inte bläddra vidare för att ta del av Perssons underfundiga och njut­ningsfulla strofer som väcker en in­nerlig lust att leka med språket. […] Räventyr är lika mycket en skild­ring av en dag i rävens liv som dröm­mar hos ett barn: leva fritt, leka obe­hindrat, upptäcka nyfiket.« Shora Esmailian, Sydsvenskan (26/6 2022).

»Malte Perssons enorma språkkänsla leder till en önskan: att fler poeter borde skriva bilderbokstexter. Rytmen, rimmen, ordvalen och de musikaliska tempoväxlingarna har en friskhet och är ständigt innovativa. […] Kristin Lidströms dovt måleriska och intagande bilder värnar om rävens hemlighetsfulla integritet. Vi får komma nära, men aldrig för nära. Räven är räv. Människan människa.« (Mattias Käck, BTJ-häfte 12:2022)

»Alla dess blinkningar till andra uttryck och andra tider öppnar, genom mängder av associationer, för samtal mellan barnet och den vuxne och inspirerar till fortsatta ordlekar och härmningar! Räventyr är därför ett läsäventyr nästan utan slut.« Margaretha Ullström, Bazar Masarin (juli, 2022)

»en av årets bästa barnböcker.« Bookling